Filistin denilince akla ilk gelenlerden biri de “Hanzala” karakteridir. Bu karakteri resmeden karikatürist Naci el-Ali bundan tam 34 sene önce bir suikast sonucu vefat etti. Peki Naci el-Ali kimdir?

Zalim İsral’in işgali sebebiyle vatanı Filistin’den hicret etmek zorunda kalan Naci el-Ali ve ailesi bir müddet Lübnan'da kurulan Aynu’l-Hilva Mülteci Kampı’nda hayat mücadelesine devam eder. Burada iken İşgalci İsrail yanlısı Hristiyanlar, bu kampı basarak yüzlerce Müslümanı katlederler. Bu olay Sabra ve Şatilla katliamı olarak tarihe geçer.

Henüz daha küçük yaşta iken yaşadığı bu olaylar Naci el-Ali’yi olumsuz manada etkilese de mücadelesine yılmadan devam eder. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun olan el-Ali, özellikle Filistin davasını konu edinen karikatürleriyle kısa zamanda tanınır ve birçok yayın mecralarında karikatürleri yayımlanır.

Filistin'de en çok tanınan sanatçılarından biri olan Naci el-Ali, toplam 40.000'in üzerinde karikatür çizer. Bu karikatürler arasından en meşhur ve önemli olanı ise bir çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri olur. Hanzala karikatürü, dünyanın Filistin’de olan olaylara karşı suskunluğundan ötürü bir küskünlüğü ifade eder. Bu sebeple Hanzala’nın sırtı dünyaya dönüktür.

Naci el-Ali 29 Ağustos 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. el-Ali'nin katili bulunamadı fakat suikasti Mossad’ın düzenlediği biliniyor. Vefatından sonra Dünya Gazeteciler Birliği tarafından 'Golden Pen of Freedom' ödülü verildi.