Dün Ekrem İmamoğlu'na yargılandığı davadan hapis ve siyasi yasak kararı çıkmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı bu karar ile alakalı bir açıklama yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yayınlanan açıklamada "ABD, bir Türk mahkemesinin İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na iki yıl yedi ay hapis cezası ve siyasi faaliyetten men cezası vermesinden derinden rahatsızlık duymuş ve hayal kırıklığına uğramıştır. Bu mahkûmiyet kararı insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Türkiye'de terörizme destek iddiaları ve hakaret davaları sebebiyle sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik, uzun süreli tutukluluk ve cezalarının verildiği adli tacizden ciddi şekilde endişe duymaya devam ediyoruz.

Türkiye halkı, insan haklarını ve temel özgürlüklerini misilleme korkusu olmadan kullanabilmeyi hak ediyor. İfade, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüklerini kullanma hakkı, Türkiye'nin anayasasında, uluslararası hukuk yükümlülüklerinde ve AGİT taahhütlerinde yer almaktadır. Hükümeti, cezai “hakaret” yasaları kapsamındaki kovuşturmaları durdurmaya ve kamuoyu tartışmaları için ortam sağlamak da dahil olmak üzere tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.