Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa Birliği, yüzünü Amerika’ya döndü. ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von de Leyen ile bu yıl Avrupa’ya 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik etme konusunda anlaştıklarını duyurdu.

ABD, bu yıl Avrupa’ya 15 milyar, 2030 yılına kadar da her yıl yaklaşık 50 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz sağlamayı taahhüt etti. Rus gazına bağımlılığın azaltılması için çalışmak üzere ABD-AB ortak çalışma grubu oluşturuldu.

NATO, G7 ve Avrupa Birliği zirvelerine katılmak üzere Brüksel’e gelen Başkan Joe Biden, Perşembe günü, NATO karargahında yapılan NATO Zirvesi ve G7 liderler zirvesine katıldı. Geceyi Brüksel’de geçiren Biden, bu sabah Amerika’nın Brüksel’deki büyükelçilik binasında AB komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile biraraya geldi. Biden ve von der Leyen, ortak bir basın açıklamasıyla, Rusya’ya olan enerji bağımlılığından kurtulması için ABD’nin Avrupa’ya doğalgaz tedariki konusunu sonuca bağladıklarını duyurdu.

2030’a kadar 50 milyar metreküp doğalgaz

Biden, ABD’nin, bu yıl Avrupa'ya ilave 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğagaz (LNG) sağlamak için çalışacağını, 2030 yılına kadar da, her yıl 50 milyar metreküp LNG sağlayacaklarını kaydetti. Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltacak ortak bir strateji üzerinde anlaştıklarını dile getiren ABD Başkanı, "ABD ve AB olarak, doğalgazda bağımlılıktan kurtulmak için somut adımlar atacağız" diye konuştu.

Biden, ABD ve AB’nin, Avrupa'nın Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan "Enerji Güvenliği Görev Gücü" adında bir çalışma grubu kurulduğunu da duyurdu.

Bu görev gücünde Beyaz Saray'dan ve Avrupa Komisyonu'ndan birer temsilci olacak ve gruba, AB yürütme organı başkanlık edecek.

Amerikaninsesi