Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, bugün (4 Kasım) Çin'in başkenti Pekin'de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.

Şansölye Scholz, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin'i ziyaret eden ilk G7 ülkesi lideri oldu. Scholz, aynı zamanda Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 16-22 Ekim'de yapılan 20. Ulusal Kongresi'nin ardından ülkeyi ziyaret eden ilk liderler arasında yer aldı.

The Guardian'ın Çin devlet kanalı CCTV'den aktardığına göre, Scholz'ün ziyareti sırasında konuşan Xi, "değişim ve kaosun hâkim olduğu bu dönemde birlikte çalışmanın gerekli olduğuna" dikkat çekti.

Çin haber ajansı Xinhua'nın haberine göre de Xi görüşmede, Scholz'ün göreve geldikten sonraki ilk Çin ziyaretinin iki ülke arasında anlayış ve güveni geliştireceğini, farklı alanlarda işbirliğini derinleştireceğini ve karşılıklı bağların ilerletilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.

Bu yıl Çin-Almanya diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü olduğunu anımsatan Çin Devlet Başkanı Xi, aradan geçen 50 yılın iki taraf arasında karşılıklı saygıyı, farklılıkları koruyarak ortak zemin arayışını, birbirinden öğrenme ve etkileşimi, ortak faydaya dayalı iş birliğini sürdürdüğü müddetçe, ilişkilerin doğru doğrultuda gelişme göstereceğini kanıtladığını belirtti.

Dünyanın karmaşık ve değişken koşullardan geçtiğine dikkat çeken Xi Jinping, "Çin ve Almanya'nın etki sahibi iki büyük ülke olarak değişim ve kaosun hâkim olduğu bir dönemde küresel barışa ve kalkınmaya katkı sağlaması gerektiği" görüşünü dile getirdi.

Scholz de ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşa da dikkat çekerek "Gergin zamanlarda liderlerin yüz yüze görüşmesinin iyi olduğunu" belirtti.

Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping, 5 yılda bir yapılan ÇKP Ulusal Kongresi'nde yeniden genel sekreterliğe seçilerek Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong'dan bu yana parti liderliğini iki dönemden fazla sürdüren ilk lider olmuştu.