Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın Rusya'da Esed rejimi üst düzey yetkilileriyle yaptığı görüşmelere dair açıklamalar yaptı.

Basınla yıl sonu değerlendirme toplantısında konuşan Çavuşoğlu “Hulusi Paşa ve Hakan Bey dün Moskova’daydı malumunuz." diye konuştu ve kendisinin de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini duyurdu.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkesine dönmesine ilişkin “Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli." dedi.

"Suriye'de terörle mücadelemiz devam edecek"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Faydalı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı bir barış ve istikrar için siyasi çözüm için rejimle angajmanın önemli olduğunu, rejimle ılımlı muhalefetin bir yol haritasi üzerinde uzlaşması bakımından bu angajmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Suriye'de terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bu karaysa kara, havadansa havadan. Rejimle olan şu andaki angajman, yani doğrudan ya da dolaylı temaslar terörle mücadelemize engel değil."

Sisi rejimiyle normalleşme

Çavuşoğlu Mısır'la normalleşme sürecinin yavaş olsa da ilerlediğini söyledi.

Taliban'ın kız öğrencilere eğitimi durdurması

Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin kız öğrencilere üniversite eğitimini durdurması kararına ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu "Afganistan'da insani kriz maalesef derinleşti. Pek çok ülke gibi Taliban'la pratik angajman yürüttük. Maarif okullarımız, TİKA, şirketlerimiz, insani kuruluşlarımız faaliyetlerini sürdürdüler. Ancak Taliban'ın aldığı son kararlar kabul edilemez. Kadınların ve kızların eğitim ve sosyal hayattan mahrum edilmelerine biz karşıyız. Bu ne İslamidir ne de insanidir. Bu yasakların kaldırılması dahil siyasi konularda perde arkasında çabalarımızı sürdürüyoruz. Bu hususta İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde de çalışmalarımız var."dedi.

Esed rejimiyle görüşmeler

Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya'da Esed rejimi yetkilileriyle yapılan görüşmelere dair “Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük.” demişti.

Akar ayrıca Rusya'nın da dahil olacağı Esed rejimi ile toplantılara devam edileceğini açıklamıştı.

Suriye'deki Esed rejimine bağlı Savunma Bakanlığı ise görüşmelerin olumlu geçtiğini duyurmuştu.