Geçen hafta, New York Üniversitesi profesörü Der Spiegel ile röportaj yaptı ve dünyanın en akut sorunlarından bazılarını sıraladı.

Uluslararası Para Fonu'nun ev sahipliğini yaptığı yakın tarihli bir olayı hatırlatarak, "orada yaptığı bir konuşmada, 1940'lardaki gibi bir savaş değil de 1970'lerdeki gibi bir ekonomik kriz yaşarsak şanslı olacağımızı" söyleyen tarihçi Niall Ferguson'a atıfta bulundu.

Roubini, büyük küresel tehditlerden bahsederken, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmaya değindi ve İran ile İsrail'in de “çarpışma rotasında” olduğunu ekledi.

"Biden yönetiminin Çin'in Tayvan'a er ya da geç saldırmasını beklediğini okudum" diyen ekonomist, "III. Dünya Savaşı çoktan etkili bir şekilde başladı" diye özetledi.

Roubini, Washington ve Pekin arasındaki rekabetin gerilimi büyük ölçüde artırdığını belirterek, ABD'nin Çin'e belirli yarı iletkenlerin ihracatını yasakladığını ve Avrupa ülkelerine ulusal güvenlik gerekçesiyle ülkeyle ticari bağlarını kesmeleri için baskı yaptığını da sözlerine ekledi. Küreselleşen dünyanın bir dağılmasının yaklaşmakta olduğuna inanıyor.

“Ticaret, finans, teknoloji, internet: Her şey ikiye bölünecek” diye tahminde bulundu.

Müttefik olmayan ülkelerin çatışmada ABD tarafını seçip seçmeyecekleri belli değil, dedi. "Bir Afrika ülkesinin başkanına neden 5G teknolojisini Batı'dan değil de Çin'den aldığını sordum. Bana, biz küçük bir ülkeyiz, bu yüzden birileri bizi nasılsa gözetleyeceğini söyledi. O zaman Çin teknolojisini de alabilirim, daha ucuz,” diye açıkladı ekonomist Der Spiegel'e.

Profesör, ABD ve Avrupa'daki siyasi sistemlerin sorunlarla başa çıkamayabileceğinden ve bunun da sağcı hükümetlerin yükselişine yol açabileceğinden endişe ediyor.

Nouriel Roubini, 2008-09 mali krizini tahmin etmesiyle öne çıktı ve Wall Street tarafından ‘Kıyamet Doktoru’ olarak adlandırıldı.