Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Karadeniz dahil, çok geniş bir alan sivil uçuşlara kapatılınca, gökyüzünde sadece casus uçaklar görülmeye başlandı.

Amerikan ordusunun 220 milyon dolarlık Global Hawk insansız hava aracı şu an Karadeniz’de tek başına görev yapıyor. Sivil uçaklar, yüksek güvenlik riski nedeniyle Ukrayna hava sahasından yüzlerce kilometre uzaktan geçmeye dikkat ediyor.

NTV’de yer alan habere göre, radarlarda herhangi bir uçağın görülmediği Karadeniz’in kuzeyinde, hava sahasında sadece bu uçaklar izleniyor. Flightradar24’de uçakları takip etmek de mümkün.

Forte 11 ve Forte 12 çağrı işaretlerini kullanan casus uçaklar, kimliklerini gizlemeden Karadeniz üzerinde uçuyor ve Ukrayna’nın Karadeniz kesimini, karadan belirli bir mesafeden sürekli gözetliyor.

Yüksek teknojeleri sayesinde kilometrelerce uzaktan görüntü alan bu casus uçaklar, çatışmaların ilk gününde bile Moldova üzerinden de geçerek Ukrayna topraklarında keşif yaptı.

Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da “Ukrayna gemileri Yılan Adası yakınlarında Rus gemilerine saldırdığında, ABD stratejik insansız hava araçları RQ-4 Global Hawk ve MQ-9A Ripper provokasyon bölgesinde geziniyordu. ABD dronelarının Ukrayna gemilerini Rus filosunun gemilerine yöneltme olasılığı yüksek” denilmişti.