Ömürlerini Afrika'ya adayan Ahmet Kemal Öncü ve Gülbahar Öncü çiftinin tebliğiyle Masai Kabilesinin şefi Kiberenge, Müslüman oldu. Öncü Kiberenge ile geçen serüvenini anlattı.

Afrika’da belli kabileler belirleyen ve İslam’ın ulaştırılmadığı, kimsenin gidip de Rabbimiz Allah’tır demediği yerlere gitmeye karar veren Ahmet Kemal Öncü, bu kabilelerden biri olan Masai kabilesine gider. O kabileyle zaman içinde bir bağ oluşturan Öncü, zamanla hepsiyle İslam kardeşi oldu. İlk Müslüman olan kişi de Masai kabilesinin lideri Toraka Kiberenge. Şimdiki ismi Ahmed İsa olan lideri Öncü şöyle anlatt:

“İlk görüşmemizde ‘Siz anladığım kadarıyla din adamısınız’ dedi. ‘Evet’ dedim. ‘Peki, bize misyonerler gelir Hristiyanlığı anlatırlar. Çocuklarımızı alır kiliseye götürürler. Bizim atalarımız dedelerimiz de o misyonerler sebebiyle Hristiyan oldu. Biz de Hristiyan olduk. Sizin yok mu böyle çocuklarımızı alsanız, okutsanız’, ‘Var’ dedim. ‘Hristiyan olan çocuklarımızı okutmanızı istiyorum, sizin gördüğüm kadarıyla çocuklarımızı size teslim etmekte bir sakınca görmüyorum’ dedi. ‘Misyonerler gibi yapmadınız, bize geldiniz ve bizi kucakladınız. Misyonerler bizimle tokalaşmaz bile. Bize üsten bakar, çocuklarımızı alır ve asimile eder’ dedi.”

Kiberenge kabilesinin ilk defa ezanı duyduklarını söyleyen Öncü, liderin ezandan etkilendiğini söyledi. Birkaç sohbetten sonra Müslüman olan Kiberenge Öncü ile İstanbul’a da gelir.

Öncü, Afrika’daki izlenimlerini ise şöyle ifadelendirir:

“Afrika’da bizim kredimiz öncelikle Osmanlı’dan kalma. Osmanlı ecdadımıza minnettarız. Öyle beş on yıllık bir kredi değil. 600 yıllık bir kredimiz var orada. Bir kere Afrika’da bütün kara kıtada hangi camiye giderseniz gidin bir ay yıldız var caminin kapısında. Ne anlıyoruz, ay yıldız bizim hilafet sembolümüz. Birinci dayanağımız ya da avantajımız bu. İkinci avantajımız Tayyip Erdoğan. Evet Erdoğan bugün siyasi bir kişilik olabilir seven olabilir sevmeyen olabilir ama bir gerçek var ki Tayyip Erdoğan ve Emine hanımdan Allah razı olsun. Bu Osmanlı kredisini, üzeri küllenmekte olan Osmanlı’dan bize kalmış krediyi tekrar canlandırdılar. Çok güzel katkıları var. Bize de özgüven geldi bu sayede. Afrika’da bugün rahat koşturabiliyorsam Tayyip Erdoğan’a minnettarım. Ve nereye gidersek gidelim herkes Tayyip Erdoğan’a selam yolluyor. Üstümde binlerce selam var yani. Duyarlarsa selamı var hepsinin.”