Münih Güvenlik Konferansı bugün (18 Şubat Cuma) başlıyor.

Münih Güvenlik Konferansı, 30 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarıyla birlikte 100’e yakın dışişleri ve savunma bakanını, uluslararası diplomatları, jeopolitik ve güvenlik uzmanlarını bir araya getirecek.

Neler konuşulacak?

Geleneksel olarak şubat ayının ikinci hafta sonunda yapılan ve köklü bir geleneğe sahip olan konferansta, resmi olmayan diyalog ortamında gündemdeki güvenlik konuları masaya yatırılıyor.

Son yılların en gerilimli toplantılarından birisi olması beklenen konferans, Rusya’yla Batılı devletlerin ilişkilerinde gerilimin arttığı, tansiyonun yükseldiği bir dönemde yapılıyor.

Pazar gününe dek sürecek toplantılar dizisinde, Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığması nedeniyle son haftalarda yoğunlaşan Doğu Avrupa'daki gerilim ve krizin çözümüne yönelik öneriler ağırlıklı olarak ele alınacak.

Rusya ve NATO konuları ana odak noktası olacak

Cumartesi günü konferansta Ukrayna, Rusya ve NATO konuları ana odak noktası olacak. Cuma günü konferansın başlangıcındaysa, sığınmacı sorunu ve iklim krizi gibi küresel sorunlarla ilgili konuşmalar yapılacak.

Pazar günü de Avrupa Birliği'nin geleceği panellerde masaya yatırılacak. Zirvenin açılış konuşmalarını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yapacak.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, konferansa bizzat katılarak Ukrayna krizi karşısında ABD’yle Avrupalı müttefikler arasındaki dayanışmanın altını çizecek.

Konferansta kimler yer alacak?

Amerika’dan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de konferansta yer alacak.

Almanya, Başbakan Scholz’un dışında Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Savunma Bakanı Christine Lambrecht’le konferansta temsil edilirken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de konuşmacı olarak yer alacaklar.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, daha önce duyurulduğunun aksine, konferansa katılmayacak.

Tedbirler artırıldı

Konferansta bu yıl güvenlik tedbirleri daha da arttırıldı. Konferansta güvenliği sağlamak için 3 bin polis görev yapacak. Üç gün boyunca Münih merkezinde bazı yerlere giriş tamamen yasak olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da konferansa karşı bir protesto gösterisi düzenleniyor. Cumartesi yapılacak ve çok sayıda savaş karşıtıyla aşırı sol örgütün katılım çağrısı yaptığı gösteriye 5 bin kadar katılımcı bekleniyor.

Münih Güvenlik Konferansı nedir?

Münih Güvenlik Konferansı, 1963 yılından beri düzenlenen ve uluslararası siyaset için en önemli buluşma ve tartışma forumlarından biri olarak tanımlanıyor.