Paris İklim Anlaşması, 2015’te Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) Paris’te yapılan 21. Taraflar Toplantısı’nda imzaya sunulan ve Dünya’nın Sanayi Devrimi’nden bu yana ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı karbon salınımını engelleyerek 2 derecenin altında tutmayı, hatta 1,5 derecede sınırlandırmayı hedefleyen bir anlaşma metnidir.  

Söz konusu anlaşmayı 197 ülkenin 191’i onaylamışken, 6 ülke henüz onay vermemiştir. Türkiye, 2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nı ilk imzalayanlar arasında bulunsa da anlaşmayı henüz onaylamamıştır. İran, Irak, Eritre, Yemen ve Libya da Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayan ülkeler arasında yer alır.

“Önümüzdeki ay meclisin onayına sunacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitap etti. Erdoğan anlaşmaya dair yaptığı açıklamada, "Paris İklim Anlaşmasına ilk imza atan ülkelerden biriyiz. Ancak, yükümlülüklerle ilgili adaletsizlikler sebebiyle henüz bu anlaşmayı yürürlüğe koymamıştık.

Son dönemde bu çerçevede kaydedilen mesafenin ardından aldığımız kararı, buradan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulundan tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Paris İklim Anlaşması'nı, atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde, önümüzdeki ay Meclisimizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow'da yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansından önce, 'karbon nötr' hedefli anlaşmanın onay aşamasını tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda köklü değişikliğe yol açacak bu süreci, 2053 vizyonumuzun ana unsurlarından biri olarak kabul ediyoruz." İfadelerini kullandı.