Pasifik’te ipler kopma noktasına geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve Sözcüsü 82 yaşındaki tecrübeli Demokrat siyasetçi Nancy Pelosi, geçen hafta Tayvan’a gideceğini açıkladı.

Çin, “Tayvan bizim egemenlik alanımız. Buna izin vermiyoruz” dedi.

İlgili haber: Pasifik'te sular ısınıyor: Çin ve ABD ordusu karşı karşıya

Ancak Nancy Pelosi, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya seyahatlerini kapsayan Asya turu sırasında Tayvan’a da gideceğini açıkladı.

Dün, Tayvan yetkilileri, Nancy Pelosi’nin bölge saatiyle 22.20’de, yani Türkiye Saati ile 17.20’de Tayvan’a gideceğini ifade etti. Tayvan saati, Türkiye’den 5 saat ileride.

ÇİN UÇAKLARI BÖLGEDE

Nancy Pelosi'nin uçağı, Filipinler hava sahası üzerinden Tayvan'a doğru yöneldi.

Çin Hava Kuvvetleri'nin savaş uçakları, Filipinler ve Tayvan'ı bağlayan Bashi Kanalı üzerinde uçmaya başladı.

Flight 24 internet sitesinde 345 bin kişi canlı olarak Nancy Pelosi'nin SPar19 uçağını takip ediyor. Site, aşırı yüklenmeden dolayı kimi zaman yanıt veremiyor.

KADIROV: "KİM SÜPER GÜÇ GÖRECEĞİZ"

Çeçenistan'ın lideri Ramazan Kadirov, Telegram üzerinden şu paylaşımı yaptı: "15 dakika içinde dünyanın süper gücü Çin mi, ABD mi, hep beraber göreceğiz."

329 BİN KİŞİ TAKİP EDİYOR

Nancy Pelosi'nin Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan havalanan uçağını 329 bin kişi takip ediyor.

SPAR19 adlı uçağın önce Filipinler'e ardından Tayvan'a gideceği iddia edildi.

DONANMALAR KARŞI KARŞIYA

Çin, bölgede gerçek mühimmatlı askeri tatbikatlar başlattı. Çin donanmasına ait üç uçak gemisi ve beraberlerindeki firkateynler, destroyerler, denizaltılar ve kruvazörler, Tayvan’a yakın bir konumda teyakkuza geçti.

ABD’nin de bölgede üç adet Uçak Gemisi Taarruz Grubu bulunuyor. Savaş uçakları ve nükleer bombardıman uçakları taşıyan bu uçak gemileri ve onlara bağlı onlarca gemi, “olası bir çatışma ve askeri gerilim” durumunda Tayvan’a müdahale etmeye hazır bir mesafede konuşlandı.

Tayvan askeri yetkilileri, ordunun teyakkuza geçtiğini, vatandaşlara bomba sığınaklarının konumlarının verildiğini ve hem sivil savunma, hem askeri tatbikat icra edildiğini açıkladı.

Tayvan hava kuvvetleri, “Gerekirse Nancy Pelosi’nin uçağını güvenli bir şekilde Tayvan’a ulaştırmak için güvenli hava koridoru” kurmak üzere hangarlardaki uçakları, muharebeye hazır hale getirdi.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA: “KENDİ KARARI”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Nancy Pelosi’nin olası Tayvan ziyareti hakkında açıklamalarda bulundu: “Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti tamamen kendi kararı. Biz ona ne yapacağını söyleyemeyiz. Tayvan'ı ziyaret etme hakkı var. Ancak bir kriz çıkarsa, bundan Çin sorumlu olacaktır. Çin, ortalığı kızıştırmamalı.”

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping ise, yaşanan krizden dolayı ABD’yi işaret etti: “Amerika, Güney Çin Denizi’nde provokasyonlara son vermeli. Ortalığı germemeli.”

ÇİN “VURURUZ” DEMİŞTİ

Çin devlet kanalı, Çin ordusunun Nancy Pelosi’nin uçağını ve onu koruyan Amerikan savaş uçaklarını “Güç kullanarak” durdurabileceğini ve işe yaramazsa “vurabileceğini” açıkladı.

Çin’in açıklamasından sonra ABD’nin bölgedeki askeri üsleri alarm durumuna geçti.

Çin, ABD ve Tayvan silahlı güçleri, bölgede yaşanabilecek olası bir askeri gerilime karşı hazır vaziyette.

ÇİN’İN ASKERİ SEVKİYATI DEVAM EDİYOR

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan’a sadece 180 kilometre mesafede bulunan Fujian bölgesine askeri sevkiyat yapmaya devam ediyor.

Çıkartma gemilerinin de bulunduğu bölgede, çıkartma harekatlarında kullanılabilecek zırhlı araçlar, Tayvan’ı vurabilecek çok namlulu roketatar ve füze atar sistemleri ve birçok askeri aracın, kıyı bölgelerine sevk edildiği görüntülendi.

Çin’in Tayvan’a karşı hazır bulunan “vurucu gücü”, Fujian’da yer alıyor.

"PELOSI S... GİT"

Tayvan'ın idari merkezi Taipei'de toplanan kalabalık, Nancy Pelosi'yi protesto etti. Protesto sırasında "Pelosi, s... git" sloganları atıldı.

Nancy Pelosi'nin tartışmalı ziyareti için lüks bir otelin bir katında yer alan bütün odaları kiraladığı ve 40 ile 80 kişi arasında bir ekiple geleceği iddia edildi.

EKONOMİK YAPTIRIM

Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'dan yaptığı gıda ithalatlarını askıya aldı: Çay, kuru meyve, bal, kakao çekirdekleri, sebze ve deniz ürünü ithalatlarına yasak getirildi.

“SONLARI İYİ OLMAYACAK”

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “ABD, 1 milyar Çinlinin güvenini kaybetti” dedi: “ABD ateşle oynuyor. Tek Çin politikasına ihanet edildi. Bu politikacıların sonu iyi olmayacak.”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: “Tek Çin politikasını destekliyoruz. Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti, dünyanın istikrarını bozan bir hareket.”

"4. TAYVAN KRİZİ"

Çin devletinin yayın kuruluşu Global Times, "Nancy Pelosi'nin olası Tayvan ziyareti, 4. Tayvan Boğazı Krizi'ni başlattı" ifadelerini kullandı.

1954'te başlayan 1. krizde askeri çatışma çıktı. 393 Çin askeri, 520 Tayvan askeri ve 2 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Kriz bir sene sürdü.

2. Tayvan Boğazı Krizi ise 1958'de yaşandı ve 3 ay sürdü. Askeri çatışma yaşandı, savaşın eşiğinden dönüldü. 500 Tayvan askeri öldü, 2 bini yaralandı. Çin'in kayıpları ise 500 ölü ve bin yaralı olarak kayıtlara geçti. Deniz ve hava muharebeleri sırasında her iki taraf da gemi ve uçak kaybetti.

3. Tayvan Boğazı Krizi ise 1995-1996 arasında yaşandı. ABD ve Çin donanması karşı karşıya geldi. Havada it dalaşları yapıldı. Karşılıklı NAVTEX ilanları ve füze testleri ile gövde gösterisi yapıldı. Savaşın eşiğinden dönüldü. Askeri çatışma yaşanmadan kriz diplomatik yolla çözüldü.

Çin devletinin en büyük yayın organı Halkın Günlüğü, 1962'deki Çin - Hindistan Savaşı ve 1979'daki Çin - Vietnam Savaşı öncesinde "Sonra Uyarmadı Demeyin" başlıklı makaleler yayınladı. Aynı başlık, üç gün önce Tayvan krizi için tekrar kullanıldı.

BORSADA DÜŞÜŞ

Asya borsalarında, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin olası Tayvan ziyaretine ilişkin endişelerle haftanın ikinci işlem gününde sert düştü. Çin, Japonya ve Hindistan borsaları güne yüzde 2 düşüşle başladı.

ÇİN ORDUSU: “SAVAŞA HAZIRIZ”

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, “Askerlerimiz savaşa hazır” başlığı ile tatbikat videosu yayınladı.

Tayvan Boğazı yakınlarında gemilerle ve Tayvan’a sadece 180 km mesafedeki Fujian bölgesinde uzun menzilli füzelerle yapılan tatbikatta, Tayvan senaryosu üzerine talim yapıldı.

HAVA SAHASI KAPATILDI

Reuters'in son dakika haberine göre Çin, Tayvan Boğazı üzerindeki hava sahasını tüm sivil uçuşlara kapattı.

TAYVAN GERİLİMİ: OKİNAWA'DAKİ ABD ÜSSÜNDEN SAVAŞ UÇAKLARI KALKTI

ABD'nin Japonya'nın Okinawa Adası'ndaki hava üssünden savaş uçaklarının havalandığı duyuruldu. Uçakların Pelosi'nin uçağını korumak üzere yola çıktığı tahmin ediliyor.

Japonya kamu yayın kurumu NHK'nin haberine göre, sekiz "F-15" savaş uçağı, beş tanker uçağı ile Kadena Hava Üssü'nden hareket etti.

Tayvan'ın 730 kilometre kuzeydoğusundaki Ada'dan kalkan uçakların Pelosi'nin uçağını korumak üzere yola çıktığı tahmin ediliyor.