Rusya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) tedariği oldukça azalttığı bugünlerde Finlandiya sınırı yakınlarında büyük miktarda doğal gazı boşa yaktığı açığa çıktı.

Reuters’ın haberine göre, Norveç merkezli bir enerji danışmanlığı şirketi olan Rystad'ın analistleri, bunu bir çevre felaketi olarak nitelendirdi ve atmosfere salınan gaz miktarının günlük AB ihtiyacının yaklaşık yüzde 0.5'ine eşdeğer olduğunu tahmin etti.

Gaz yakmanın oluşturduğu turuncu parlama uydu görüntülerine de yansıdı.

Rystad analistleri ise "Tam olarak yakılan hacim seviyelerini ölçmek zor, ancak günde yaklaşık 4,34 milyon metreküp seviyelerinde olduğuna inanılıyor. Bu, yıllık bazda 1,6 milyar metreküp’e eşit ve AB'nin gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 0.5’ine tekabül ediyor” dedi. Finlandiya sınırına yakın olan Portovaya tesisinde günlük yaklaşık 10 milyon dolar değerinde gaz yakıldığı tahmin ediliyor.

Yakılan gazın, yaptırımlar olmasaydı Almanya’ya ithal edilmesi beklenen gaz olduğu yorumları da yapıldı. Almanya'nın İngiltere büyükelçisi BBC'ye, Rusya'nın gazı "başka bir yerde satamadıkları" için yaktığını belirtti.