Ekonomist yazar Erkan Öz köşe yazısında Rusya’nın dolarizasyon karşısında olası hamlelerine değindi.

Öz’e göre Rusya, “2 varil petrole karşılık 1 gram altın talep edebilir”. Bu durum küresel anlamda altının gram fiyatını 120 dolara kadar yükselmesine ve TL bazında bir gramın 2000 lirayı geçmesine neden olabilir.

SINIRSIZ DOLARA KARŞI SINIRLI KAYNAKLARA YÖNELİŞ

Öz, Rusya’nın sınırsız basılan dolara karşı altın, gümüş ve Bitcoin gibi farklı kaynaklara yöneldiğini ifade etti: “Rusya, Ukrayna Savaşı’ndan çok önce sınırsız üretilen dolara karşı üretimi sınırlı varlıklarla küresel bir para savaşına hazırlık yapıyordu. Putin yıllarca ülkede altın ve gümüş üretimini arttırdı. Merkez bankasına hem altın hem de gümüş yığdı. Her fırsatta elinde altın külçeleri ile pozlar verdi. Ukrayna Savaşı başladıktan sonra ise açık açık dünyanın artık sınırsız basılan dolarla şişirilmiş kağıt varlıklar yerine gerçek varlıklara, özellikle emtialara dayalı bir finans sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.”

BİTCOİN MADENCİLİĞİNE TEŞVİK

Erkan Öz’e göre Rusya altın ve gümüşün yanında Bitcoin gibi farklı sınırlı kaynakları da gündeminde tutuyor: “Moskova yönetimi sınırlı varlıklar alanında yeni dijital alternatiflerin öneminin de farkında. Ocak 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıklara karşı sert açıklamalar yapınca Putin çıktı ve “Bitcoin madenciliğinde avantajlarımız var” diyerek, adeta kripto varlıkları korudu. Mart 2022’de ise Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Enerji Komisyonu Başkanı Pavel Zavalni, "dost ülkelerle" petrol ve doğal gaz ticaretinde, Bitcoin ile ödeme yapılmasını kabul edebileceklerini söyledi.”

ALTINA DAYALI SİSTEM NÜKLEER ETKİSİ OLUŞTURABİLİR

Yazara göre Rusya-Ukrayna savaşında asıl nükleer bomba etkisi yaratacak olan şey de altına dayalı sistem: “Herkes, Ukrayna’da işler Rusya için iyice kötüye giderse Putin’in nükleer silah kullanmasından korkuyor. Ancak Ukrayna gerçekten Rusları cephede bozguna uğratmaya başlarsa, Moskova altın, blokzincir ve Bitcoin üzerinden batıya yönelik olarak öncelikle finansal bir nükleer saldırı gerçekleştirebilir.”