İngiltere merkezli dev petrol şirketi Shell, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, BP şirketinin aldığı karara benzer bir şekilde, Rusya merkezli Gazprom şirketi ile yapılan projelerini sonlandıracağını ve hisselerinden vazgeçeceğini açıkladı. 

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Shell, BP gibi, son dönemlerde yaşanan gerilimlere rağmen Rusya’daki çalışmalarını sürdürdü ve Rus yetkililer ile iletişim kurmaya devam etti. Shell, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattına yatırım yapmıştı.

Shell Genel Müdürü Ben van Beurden, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Rusya ile yaptığımız projelerden ayrılma kararımız kesindir. Avrupa’nın güvenliğini tehdit eden ve oldukça anlamsız olan askeri bir saldırganlığın sonucu olarak Ukrayna’da yaşanan kayıplar bizi derinden etkilemektedir.”

Şirket, 2021 yılı sonunda hisse değerlerinin 3 milyar dolar olduğunu ve 2021 yılında 700 milyon dolar kar elde ettiğini açıklamıştı. Yeni yapılan açıklamada, Rusya’daki projelerin sonlandırılmasının finansal bir etkisinin olacağının ve şirketin mali kayba uğrayacağının bilincinde olunduğu belirtildi.

Shell, Rus gazının Almanya sevk edilmesini amaçlayan ve ABD tarafından yaptırımlara tabi tutulan Nord Stream 2 (Kuzey Akım) doğal gaz boru hattına yaptığı yatırımlara son vereceğini açıkladı. Şirket, 9,5 milyon euro ile boru hattının maliyetinin yaklaşık yüzde 10’unu finanse etmişti.

Şirket, Rusya ile yaşanan gerilimler nedeniyle çalışmalarında zaman zaman krizler yaşamıştı. 2007 yılında Rusya, ülkedeki enerji varlıklarını ulusal şirketlere devretmiş, Shell ise Sahalin-2 projesinden uzaklaştırılmıştı. Şirket, daha sonra hissesini yüzde 55’ten yüzde 27,5’a düşürülmesini kabul etmişti.-