Vatikan yolsuzluk skandalıyla gündemde.

Vatikan yönetimi İtalyan işadamları tarafından Londra'da lüks bir bina satın almak için bir finansman olayına karışan Kardinal Angelo Becciu da dahil olmak üzere 10 kişiyi ceza mahkemesine sevk ettiğini duyurdu.

Vatikan'da emsal teşkil eden bu mali yolsuzluk davasının merkezinde bir kardinal bulunuyor. Papa'nın en yakın yardımcılarından 73 yaşındaki Kardinal Becciu, 27 Temmuz'da diğer sanıklarla birlikte Vatikan Mahkemesi'nde yargılanacak.

Eylül 2020'de Papa Francis'in kendisini görevden almasıyla İtalyan medyasının ortaya çıkarmaya başladığı davada kardinal, zimmetine para geçirme, görevi kötüye kullanma ve tanıklar üzerinde baskı kurma gibi suçlamalarıyla yargılanacak.

Yakınındakiler tarafından 3 Temmuz Cumartesi günü yayınlanan bir açıklamada kardinal, kendisinin masum olduğunu vurgulayarak bir komplonun kurbanı olduğunu, benzersiz bir medya teşhirinin etkisinde kaldığını söyleyerek, durumunun açıklığa kavuşturulmasını sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Londra’daki emlak yatırımı süreci 2014 yılında başladığında, Angelo Becciu Vatikan'ın merkezi yönetimi olan Devlet Sekreteri vekiliydi.

Diğer sanıklar arasında yer alan ve Vatikan'ın fonlarını denetleyen Finansal Bilgi Kurumu'nun eski başkanı lan İsviçreli Rene Bruhlhardt da görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor. Ayrıca, büyük bir kısmı Vatikan'a yapılan bireysel bağışlardan gelen yüz milyonlarca doları yöneten Dışişleri Bakanlığı'na tahsis edilen varlıkların eski müdürü Monsenyör Enrico Crasso, gasp ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak.

Diğer sanıklar, Mali Bilgi Kurumu'nun eski direktörü Tommaso de Rosa ve Vatikan Dışişleri Bakanlığı tarafından Slovenya'daki bir hesapta yarım milyon avro emanet edilen genç bir İtalyan olan ve “Kardinalin Hanımı” olarak adlandırılan Cecilia Marogna.

Milano'da gözaltına alınan Cecilia Marogna'nın Kardinal Becciu sayesinde Vatikan'dan 500 bin euro aldığı ve bu paranın yaklaşık yarısını lüks kıyafet, çanta ve kozmetik gibi harcamalar için kullandığı iddia ediliyor.

Vatikan'ın uluslararası yakalama emri çıkartması üzerine dün gözaltına alınan 39 yaşındaki İtalyan vatandaşı Cecilia Marogna'nın yargılanmak üzere Vatikan'a iade edilmesi bekleniyor. Marogna'ya "zimmetine para geçirme" suçlaması yöneltiliyor.