İki günde Rusya’nın Kiev’i ele geçireceğine inandırılan herkesin zihninde bugün Rusya çok büyük bir bozguna uğramış durumda… Rusya’nın Anglo-Sakson birliğinin ittirmesiyle şeytanlaştırılması ve köşeye sıkıştırılması da bu fikrin olgunlaşmasında etkili oldu. Manipülasyon sanatkârı olan Batı, savaşın başladığı günden beri “Rusya’nın savaşı kaybettiğini ve Putin’in devrileceği” haberlerini medyaya boca etti.

Medyadaki bu odağa rağmen durumun görüldüğünden farklı yönleri olabilir. The New York Times yazarı Bret Stephens “Ya Putin Yanlış Hesap Yapmadıysa?” başlığıyla yayınladığı yazısında bu yönlere vurgu yapıyor.

Stephens, şimdiye kadar Rusya’nın savaşı kaybedeceği görüşü yaygın olsa da Putin’in farklı bir planı olabileceğini söylüyor. Bu plan ise Avrupa'nın (Norveç'ten sonra) bilinen en büyük ikinci doğal gaz rezervlerini içeren Ukrayna'nın doğusundaki enerji zenginlikleri olabilir. Bu planı, Rusya'nın Kırım'da (devasa açık deniz enerji alanlarına sahip) ve doğudaki Luhansk ve Donetsk (muazzam bir kaya gazı sahasının bir bölümünü içeren) şehirlerini ele geçirmesiyle ve Putin'in Ukrayna'yı bütün olarak kontrol etme girişimiyle birleştirmek gerekiyor. Putin’in amacı Rusça konuşan dünyayı yeniden bir araya getirmekten çok, Rusya'nın enerji egemenliğini güvence altına almak gibi duruyor.

Kanadalı enerji uzmanı David Knight Legg, "Putin, bir işgal kisvesi altında muazzam bir soygun gerçekleştiriyor." diyor. Bundan sonraki süreçte de Putin’in tercih edebileceği Viktor Orban benzeri bir figür, Ukrayna'nın başkanlığını alabilir. Eğer bu analiz doğruysa, o zaman Putin eleştirmenlerinin gösterdiği gibi yanlış hesap yapan ve kaybeden olarak görünmüyor.

Rusya’nın sivillere yönelik kısmi saldırısı ise, Zelenskiy üzerinde Putin'in baştan beri talep ettiği şeyleri kabul etmesi için muazzam bir baskı oluşturuyor: Toprak tavizleri ve Ukrayna'nın tarafsızlığı... Batı bundan sonra ise, özellikle biz kendimizi zihinsel olarak istikrarsız bir Putin'in nükleer silah kullanmaya hazır olduğuna ikna ediyorken, gerilimi azaltmak için herhangi bir fırsat arayacaktır. Bu savaşın Rusya’ya bir diğer faydası ise ülke içindeki muhalefetin tamamen tasfiye edilme imkânı sunması oldu.

Savaşın gidişatı her ne kadar tahmin edilemese de süreç hem sahada hem de bilgi noktasında karmaşıklaşmaya devam edecek gibi duruyor.