Afganistan'da Kasım ayı başında yakalandığı açıklanan ve IŞİD'in bu ülkedeki lider isimlerinden olduğu ifade edilen Sanaullah Gaffari ile ilgili bilgiler ortaya çıktı. 

Gaffari'nin yayınlanan pasaport ve kimlik kartlarıyla, geçmişte ABD destekli Kabil yönetiminin Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı'nda koruma olarak çalıştığı ifade edildi. 

Sanaullah Gaffari'nin resmi koruma kimliği, Abdurreşid Dostum'un 'Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı' olduğu döneme ait. Kimlik kartında Gaffari'nin kullandığı silahın tipi, seri numarası gibi bilgiler de yer alıyor. 

ABD, söz konusu ismi, yakalanmasından yaklaşık 15 gün sonra terör listesine aldığını açıkladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Şahab Muhacir olarak da bilinen Gaffari'nin IŞİD'in Afganistan yapılanmasının mevcut genel lideri olduğu kaydedildi. Gaffari'nin Afganistan genelindeki tüm IŞİD saldırılarının onayını vermek ve faaliyetler için fon bulmakla sorumlu olduğu belirtildi. 

Öte yandan ABD, Sultan Aziz Azam isimli bir ismi IŞİD'in Afganistan yapılanması sözcüsü olduğu, Mevlevi Recep Selahaddin isimli bir diğer kişiyi de IŞİD'in Kabil lideri olduğu iddiasıyla terör listesine dahil etti. 

Diğer taraftar Ismatullah Khalozai isimli bir diğer kişi de IŞİD'e fon sağladığı iddiasıyla yaptırım listesine alındı. 

Kasım ayı başında yakalanmıştı 

IŞİD'in Afganistan'daki lideri olduğu ifade edilen Sanaullah Gaffari, Kasım ayı başında Taliban tarafından yakalanmıştı.