Seneler önce Covid-19 hastalarında favipiravirin tedaviye bir katkısının olmadığını ortaya çıktığı halde Sağlık Bakanlığı bu ilacı vermeye devam ediyor.

Bilim ne derse o düşüncesiyle her şeye balıklama atlayan Sağlık Bakanlığı, belli ki ABD’nin sağlık politikasıyla aynı amacı güdüyor. Bugün birçok ülkelerde yasak olmasına rağmen bizde halen kullanılıyor.

Hatta, Prof. Dr. Ergönül, “İlaç etkisiz. Bu ilacı almakla solunum desteğini azaltmıyorsunuz. Gelişmiş ülkeler bir yıldır kullanmıyor ama biz ısrar ediyoruz” diyor.

Ersoy da bu ilaca dikkat çekti

Geçtiğimiz günlerde bu konuya temas eden Haber Türk spikeri Mehmet Akif Ersoy, konuğu olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’a bu ilacı neden kullandıklarını sormuş ve pişkince cevaplar almıştı. Sanki kendileriyle alakası yokmuş gibi konuşan felaket tellalı, diğer “bilim kurulu üyeleri” gibi su üstüne çıkmasını bildi.

Ersoy’un, “Günde hem de 8-8 favipiravir kullandık. Uzun süren bir çalışmaydı fakat maalesef etkisiz çıktı. Ben ve ailem bunu kullandı ve bir sürü insan kullandı. Neden kullandık?” sorusuna Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, doğru düzgün bu ilacın çalışmasının yapılmadığını söyledi.

Ersoy’un “Hala koronavirüs hastalarına veriliyor mu?” sorusuna da Yavuz, “Veriliyor, böyle bir politika var” dedi.

Ersoy’un “Sağlıkla ilgili bir şeyin politikası olur mu?” sorusuna ise Yavuz, akıllara durgu bir cevap verdi. Yavuz, sanki bu işin içinde kendileri yokmuş gibi, tüm suçu Sağlık Bakanlığı’na yıktı. “Salgını yöneten Sağlık Bakanlığı olduğu için böyle bir yöntem…” dedi.

Hala neden kullanıldığının sorusunun cevabını bilmediğini söyleyen Yavuz, bir de pişkince “Bu soruyu bana sormamalısınız” dedi.

Ersoy ise Sağlık Bakanlığı’na ilacın kaldırılması çağrısında bulundu.

İlacın yan etkileri

Bakanlığın yayımladığı ilaç kılavuzunda yer alan yan etkiler ise şöyle:

• En sık gözlenen yan etkiler: diyare, serum ürik asit düzeyinde artış, serum transaminaz (ALT, AST, ALP) ve total bilirubin düzeylerinde artış ve nötrofil düzeyinde azalmadır. Sindirim sistemi yan etkileri (bulantı, gaz artışı) ve psikiyatrik semptomlarda görülebilir.

• Gebelikte kullanılmamalıdır; teratojeniktir. Süte geçer.

• Esas olarak böbreklerden atılır, ancak üretici tarafından herhangi bir doz ayarlaması önerilmemektedir. Doz azaltması yapılacaksa yükleme dozu aynı şekilde uygulanır, ancak idame doz azaltılabilir.