Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen ve dünyada kendini 4 farklı muhaberede kanıtlayan tek SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) olan Bayraktar TB2 hava araçları, başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyadan talep görüyor. Şimdi de Slovakya harekete geçti.

Bayraktar TB2 SİHA'ların sahada ortaya koyduğu başarı, Avrupa Birliği için birlikte üretim teklifi yapacak kadar cezbedici bir hal aldı.

Bugün, Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, Bayraktar TB2 SİHA’ları tedarik etmek için Türkiye’ye gelerek Baykar genel müdürü Haluk Bayraktar ile görüştü. Yapılan toplantının ardından, Slovakya ordusu için İHA/SİHA alımı yapmak istediklerini, bu sebeple farklı üreticiler ile temas halinde olduklarını söyledi.

Buna ek olarak, Slovakya dışında Almanya ve İngiltere gibi Avrupa’nın cebi dolu ekonomilerinin de Bayraktar TB2 SİHA’lara sahip olmak istediği biliniyor. Hatta ortaya atılan son iddiaya göre Avrupa Birliği, Türkiye’ye TB2’yi birlikte üretmek için bir teklif sunmaya hazırlanıyor.

Tabii AB tarafından yapılacak teklifin yalnızca üretim değil, geliştirme ve karşılıklı teknoloji transferlerini de içereceği bu sayede belki de TB2 ve TCG-Anadolu amfibi hücum gemisinde kullanılacak katlanır kanatlı TB3’lerin ardından ortak bir TB4 üretiminin olabileceği konuşuluyor. Ancak şu an için taraflar arasında herhangi bir görüşme olduğuna dair resmi bir açıklama bulunmuyor.