Geçtiğimiz günlerde, Amerika’da bulunan Osmanlı Dergâhı Şeyhi, “Sahibûl Sayf” yani kılıç sahibi olarak anılan, 2012’de ahirete irtihal eden Şeyh Abdulkerim el-Kıbrısî’nin (ruhu şad olsun) halifesi Lokman Efendi’nin yakın zamanda Üsküdar’daki Osmanlı Dergâhı’na teşrif edeceği haberini almıştık. Üsküdar’a geldiğinde Baran Dergisi’nden iki arkadaş kendisine ziyaret gerçekleştirdik.

Üsküdar’daki dergâhın önüne geldiğimizde büyük, yeşil sarıkları ve ihtişamlı duruşlarıyla ahenkli bir kalabalık içerisinde Şeyh Efendi’yi gördük. Yanına giderek elini öptükten sonra Baran Dergisi’nin 670. sayısıyla beraber, Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun “Başyücelik Devleti” kitabını kendisine takdim ettik. Zaten neşeli bir mizaca sahip olan Lokman Efendi, bizim bu hareketimiz sonrası daha da neşelendi. 

Şeyh Efendi dergiyi takip ettiğini, takdim ettiğimiz kitabı da okuyacağını belirterek “Ayasofya’dan tekrar sancak kalkacak ve Osmanlı tekrar dirilecek.” dedi. Bizim Ayasofya mücadelemizi bilen Lokman Efendi’den Allah-u Teâlâ’nın bizi buna memur ve muvaffak etmesi için dua talep ettik. Lokman Efendi bize, “Siz bizdensiniz.” diyerek karşılık verdi. Bu söz hatırımıza, Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun “Kim pazarlıksız Allah ve Resûlü diyorsa biz ondanız, o da bizdendir!” sözünü getirdi. Daha sonra birçok milletten rengarenk tenler, mütebessim çehreler, sürûrlu gönüller eşliğinde zikir halkasına geldik. Şeyh Efendi halkanın başındaydı. Zikir halkası, tesbih tanelerini, Şeyh Efendi ise tesbihin imamesini simgeliyor gibiydi. Hatta tam olarak öyleydi.

Rengarenk sarıklar ve farklı milletlerden insanlarla hepimiz aynı maksat için bir aradaydık; Hak rızası... Zikir başlamadan Şeyh Efendinin dizinin dibine oturduk, tekrar dua talep ettik ve müsaade istedik. Bizi yanına çağırıp, “Size özel vakit ayıracağım.” diyerek bizi ayrıca sevindirdiler. “Kişi sevdiği ile beraberdir.” Hadisi şerifine nisbetle düşünüyorum da bu sözünün altında ne mânâlar yattığını bir nebze olsun idrak edebiliyorum. Allah bizi dostlarından ayırmasın...   

Kısaca Şeyh Lokman Efendi                                                                  
Şeyh Lokman Efendi aslen Malezyalıdır. Üniversite eğitimine kadar Singapur'da yaşadıktan sonra yüksek lisans eğitimi için Amerika'ya gitmiştir. Geçmişten beri tasavvufa, duyduğu alâka neticesinde, New York Harlem'de, Osmanlı Dergahı’nda Şeyh Abdülkerim ile tanışmıştır.

Şeyh Nazım Kıbrısî’nin halifelerinden olan Sahibûl Sayf Şeyh Abdülkerim el-Kıbrısî el-Rabbanî (k.s.) ile tanıştıktan sonra, onun yanından ayrılmamış, müridi olarak 15 yıl boyunca dergâhta Abdülkerim Efendi ile birlikte yaşamıştır. 


Baran Dergisi 671. Sayı