Bartın’da 41 madencinin hayatını kaybettiği patlamayla alâkalı savcı, bilirkişi ve ÇHD’li avukatlar bölgede inceleme yaptı. İnceleme heyetinde yer alan avukat Tamer Doğan, bilgisine başvurulan bazı çalışanların manipülasyon yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 madencinin hayatını kaybettiği madendeki grizu patlamasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında savcılar, bilirkişi heyeti ve madenci yakınlarının avukatları maden sahasında inceleme ve keşif yaptı.

İncelemeye katılanlar arasında yer alan madenci yakınlarının avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇGD) üyesi Tamer Doğan, patlamanın olduğu noktaya inilemediğini söyledi. DW Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre 41 madencinin hayatını kaybettiği -350 kotuna inemediklerini belirten Doğan, harita üzerinde madencilerin hayatını kaybettiği bölgelerin işaretlendiğini, hangi madencinin ne şekilde yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini anlattı.

Manipülasyon yaptıklarını ileri sürdü

Doğan ayrıca, heyetteki mühendislerin simülasyon oluşturarak ölçümler yaptığını, madende çalışan teknik personele sorular yöneltildiğini belirtti. Daha önce savcılık tarafından el konulan havalandırma sensörlerinin verilerinin incelendiğini de aktaran Doğan, madende çalıştığı için bilgisine başvurulan bazı mühendis ve iş güvenliği uzmanlarının verilerle ilgili manipülasyon yapmaya çalıştıklarını ileri sürdü.