Kamuoyu önüne pek çıkmayan Bird, Birleşik Krallık’ın öncelikli meselesinin ‘kendi arka bahçesi’ olması gerektiğini vurguladı. Bird, “Birleşik Krallık’ın isteğe bağlı olmayan güvenlik önceliği kendi bölgemiz olan Avrupa-Atlantik bölgesi olmalıdır ve burada Rusya’nın 2030’a kadar Birleşik Krallık anakarasına yönelik en büyük tehdit olmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz,” dedi.
Bazı devletlerin faaliyetlerinin sınır ötesi etkilerine, iklim değişikliğine ve küresel sağlık endişelerine atıfta bulunan istihbarat şefi, Avrupa’nın güvenliğinin giderek ‘daha geniş bir dünyanın güvenliğinden ayrılamaz’ hale geldiğini savundu.
Londra’nın gözü tekrar Avro-Atlantik’e kayıyor
Salı günü dünyanın en eski düşünce kuruluşlarından sayılan Royal United Services Institute (RUSI) etkinliğinde konuşan ve İngiltere’nin diğer istihbarat kurumları GCHQ, MI5 ve MI6 ile birlikte çalışan Savunma İstihbaratı Başkanı, Çin’in 2030’dan itibaren İngiltere’nin ‘denizaşırı çıkarları ve ekonomik güvenliği’ için en önemli zorluğu oluşturacağını sözlerine ekledi.
Bird’ün yorumları, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Birleşik Krallık’ın dış ve savunma politikasında Mart ayında Moskova’ya doğru yapılan vurgu değişikliğini yansıtıyor. Brexit’in hemen ardından hükümet ülkenin savunma pozisyonunu Hint-Pasifik bölgesine doğru kaydırmıştı.
Geçtiğimiz hafta İngiltere Silahlı Kuvvetleri Komutanı Amiral Sir Tony Radakin, Brexit sonrası İngiltere’nin Hint-Pasifik bölgesine odaklanmasını küçümser görünerek, ‘bu eğimin çok küçük olduğunu’ ve İngiltere’nin öncelikli olarak Avrupa ve Atlantik’e odaklanmaya devam ettiğini belirtti.
Bununla birlikte Radakin, Avustralya’ya nükleer güçle çalışan denizaltıların teslimatı etrafında ABD ile üçlü bir savunma ortaklığı olan Aukus güvenlik anlaşmasının önemini de vurguladı.
Çin ‘tehdidi’ 2030’dan sonra
Bird konuşmasında İngiltere’nin ‘Çin tarafından ortaya konan zorluklara karşı uzun vadede canlı olması’ gerektiğini çünkü Pekin’in ‘ilgi alanlarımızda İngiltere ile daha doğrudan rekabet edeceğini ve mikroçipler, yarı iletkenler ve nadir toprak elementleri de dahil olmak üzere kilit teknoloji ve malzemelerin tedarikini kesintiye uğratabileceğini’ söyledi.
Çin’in askeri, istihbarat, uzay ve siber yeteneklerinin ‘artan bir tehdit’ oluşturduğunu da sözlerine ekleyen istihbarat şefi, “Çin’in 2030 yılında Birleşik Krallık’ın denizaşırı çıkarlarına ve ekonomik güvenliğine karşı en büyük tehdidi oluşturacağını değerlendiriyoruz,” dedi.
Estonya gezisinde konuşan Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin Moskova’nın bir sonraki hamlesine hazır olduğunu söylemişti. Cleverly, “Rusya Ukrayna’da ya da başka bir yerde ne yapmaya karar verirse versin, biz hazırız,” demişti.