ABD, Ortadoğu’dan elini eteğini çekerken, Rusya’ya karşı Ukrayna’yı, Çin’e karşı da Tayvan’ı öne atıp, cesaretlendiriyor. Afganistan’da Taliban’dan tokat yiyen, Irak’tan çekilen ABD, gözünü Pasifik’e çevirmiş durumda. Türkiye ise dört bir yanında tabir yerindeyse sırtlanlar tarafından kuşatılmış hâlde. Türkiye birçok denklemde Haçlı-Siyonistlerle mücadelesini sürdürürken, yeni bir askerî birliğe ihtiyaç duyuyor. Hem caydırıcılığı hem de taarruza geçmesi gerektiği takdirde muvaffak olabilmesi için “Büyük Doğu Askerî Birliği”ni inşa etmeli.

Türkiye-Pakistan ve Endonezya’dan denizaltı işbirliği

ASELSAN, Pakistan Deniz Kuvvetleri Khalid sınıfı (AGOSTA 90B) denizaltılarının yarı ömür modernizasyonu projesi kapsamında modernize edilen denizaltılarına ZARGANA Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi (TKAS) entegrasyonu üzerinde çalışıyordu. Sistemin fabrika kabul testleri Pakistan Ataşesi, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi ve Ana Yüklenici STM yetkililerinin katılımları ile tamamlandı.

ZARGANA; Lançer Sistemi, Karar Destek Sistemi ve ZOKA Akustik Aldatıcı/Karıştırıcı alt sistemlerini barındıran bir torpido karşı tedbir sistemidir. ZARGANA, 2019 ve 2020 yıllarında Endonezya Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilerek ilk defa yurt dışı pazarına açılmıştı.

Pakistan Deniz Kuvvetleri, 3 adet Khalid sınıfı havadan bağımsız tahrikli denizaltılarının yarı ömür modernizasyonu için 350 milyon dolarlık bir sözleşmeyi imzalamıştı.

Entegrasyonların tamamlanmasıyla beraber ZARGANA’nın Pakistan ve Endonezya’daki diğer denizaltılara tedariğinin de önü açılacak.

Pakistan Babür1B’nin menzilini artırdı!

Pakistan ordusu, menzili artırılan seyir füzesi Babür-1B'yi başarıyla test ettiğini duyurdu.

Pakistan ordusu Halkla İlişkiler Biriminden (ISPR) yapılan açıklamada, Babür-1B füzesinin kara ve denizlerdeki hedefleri yüksek doğruluk oranıyla vurabildiği belirtilerek, Pakistan’ın stratejik caydırıcılığını artıracağına işaret edildi.

Açıklamada, füzenin menzilinin ne kadar artırıldığına dair bir bilgiye yer verilmedi. Füzenin ilk versiyonu olan Babür, 700 kilometre menzile sahip.

Pakistan’ın bu açıklaması, 18 Aralık’ta Hindistan ordusunun, nükleer başlık taşıyabilen yeni nesil güdümlü füze sistemi "Agni P'yi" test ettiğini duyurmasının ardından geldi. Menzili 1000 ila 2 bin kilometre olan güdümlü füze Agni P nükleer başlık taşıyabiliyor.

Millî Muharip Uçağı için Pakistan ve Azerbaycan ile anlaşma

Türkiye'nin Milli Muharip Savaş Uçağı'nın üretimi için Pakistan ve Azerbaycan'la anlaşmak üzere.

Eurasian Times'ta yer alan bir makalede, 'ABD ile yıpranmış bağların ortasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde bağımsız bir politika izlemek isteyen Türkiye, yerli olarak geliştirilen beşinci nesil savaş uçakları üzerinde çalışıyor. Bu çalışmanın bir parçası olarak Ankara, müttefikleri Azerbaycan ve Pakistan ile iş birliğine bakıyor.' ifadeleri kullanıldı.

Mevzubahis makalede muharip uçağa Azerbaycan, Pakistan, Katar, Malezya, Endonezya gibi ülkelerin ilgi gösterdiği yazıyor.

Turkish Fighter X yahut Millî Muharip Uçağı

TUSAŞ MMU (Milli Muharip Uçak), İngilizce adıyla: TAI TF-X (Turkish Fighter X), TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda seri üretim aşamasına getirmeyi planladığı beşinci nesil jet muharip uçak projesidir.

5. Nesil savaş uçakları sınıfında, sahip olacağı aviyoniklerle ve radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip kompozit malzemelerden üretilecek, radarda düşük görünürlüklü bir gövde tasarımına sahip olması amaçlanan TF-X'in 2011 yılı itibarıyla TUSAŞ tarafından kavramsal tasarım aşaması başlatılmış olup kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylül 2013'te tamamlanmıştır. Turkish Fighter X’in ilk uçuşu 2025’de yapılacak; hizmete giriş tarihi ise 2028.

TUSAŞ ile PTDI arasında mutabakat zaptı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Endonezya’nın en büyük havacılık şirketi PTDI (PT Dirgantara Indonesia) ile bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

Indonesian Aerospace (PTDI), halihazırda Endonezya’nın en büyük havacılık şirketi olma özelliğine sahip. PTDI tarafından üretilen CN235-220 Deniz Karakol Uçağı (MPA) şirket için bir gurur kaynağı.

Endonezya’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada PTDI ve TUSAŞ arasındaki zaptın PTDI tarafından geliştirilen N-219 Nurtanio hizmet uçağı üretiminin genişletilmesi ve modernizasyonu; Türk CN235 filosunun ömürlerinin uzatılmasına dair iş birliğine gidileceği not edildi.

Endonezya’nın, Türk Savunma Sanayi’ne ilgisi

Endonezya’nın Türk savunma sanayii ürünlerine olan ilgisi ise her geçen gün giderek artıyor. Endonezya geçtiğimiz yıllarda ASELSAN’dan ZOKA Akustik Torpido Karşı Tedbir Karıştırıcı ve Aldatıcı sistemi siparişi vermişti.

FNSS tarafından geliştirilen KAPLAN Orta Sınıf Tank, ZARGANA Denizaltılar için Torpido Karşı Tedbir Sistemi ve ACAR Kara Gözetleme Radarı, halihazırda Endonezya Ordusu tarafından kullanılan bazı Türk savunma sanayii ürünleri arasında bulunuyor.

Endonezya, TUSAŞ üretimi ANKA Orta İrtifa – Uzun Dayanım (MALE) sınıfı İHA ile ASELSAN üretimi KORKUT Kundağı Motorlu Alçak İrtifa Hava Savunma Top Sistemi’ne yoğun ilgi gösteriyor.

Malezya-Türkiye ilişkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Aralık 2019’da Malezya’ya gitmişti. Kuala Lumpur’da düzenlenen KLSummit 2019 zirvesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad 17 anlaşmaya imza atmıştı.

Anlaşmalardan bazı detaylar

İstanbul Denizcilik A.Ş. ve Bousteat Tersanesi arasında “Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS)” projesine ortak işbirliği ile teklif verilmesine yönelik gizlilik anlaşması imzalandı.

İstanbul Denizcilik ve 9 alt yüklenici firmadan oluşan KITeMM Konsorsiyumu arasında Malezya’daki “Gemi İnşa Onarım ve Bakım” projelerinde işbirliği anlaşması imzalanmasına yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı. İstanbul Denizcilik ile Kuala Lumpur Üniversitesi, Teknoloji Birikim Kurumu (TDA) ve SEFT Ship Design arasında “Yerel Çok Maksatlı Karakol Gemisi Dizaynı” geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması imzalandı.

HAVELSAN ve BHIC ADT firması arasında Malezya Deniz Kuvvetleri gemileri için “Savaş Yönetim Sistemi Yazılımı” ve sistemin entegrasyonu alanında (modernizasyon ve yeni platform üretimi) ortak çalışma anlaşması imzalandı.

HAVELSAN ve BIT firması arasında Malezya Kara Kuvvetleri “Siber Savunma Taktik Operasyon Merkezi” projesi için iyi niyet anlaşması imzalandı.

TUYAR ile Silterra firmaları arasında “Mikroçip Üretimi” konusunda iyi niyet anlaşması imzalandı.

Yonga Teknoloji ile Silterra firmaları arasında “Mikroçip Üretimi” konusunda iyi niyet anlaşması imzalandı.

NUROL Makina ve Nadi Corp. firmaları arasında “Kara Araçları Üretimi” konusunda iyi niyet anlaşması imzalandı.

BAYKAR Makina A.Ş. ile TEGAC firmaları arasında insansız hava aracı (İHA) üretimi geliştirilmesine yönelik iyi niyet anlaşması imzalandı.

Türkiye, Somali askerlerini eğitip silahlandırıyor

Somali Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Ali Haga VOA Somali Servisi’ne bir röportaj verdi. Haga, Türkiye’nin son dönemde Somali ordusuna silah sağladığını, Erdoğan hükümetinin başkent Mogadişu’daki Türk askerî eğitim kampından mezun olan askerlere teçhizat sağladığını ifâde etti.

Haga, 400’ün üzerinde askere, Somali’ye kısmi BM ambargosu altında izin verilen hafif silahlar ve makineli tüfekler verildiğini söyledi. Somali belirli ağır silahları ithal edemiyor.

Türk medyası, Somali’ye verilen silahların Türk yapımı MPT-76 olduğunu bildirdi. Haga da bu bilgiyi doğruladı.

Haga, “Türk yapımı tüfeklerle teçhizatlandırıldılar. Askerler eğitime geldiğinde silahları yoktu, Türkiye onlara teçhizat sağladı ve Türkiye kampta eğitim alan her bir askeri teçhizatlandırma sözü verdi” dedi.

Türkiye’nin Somali askerlerini silahlandırma taahhüdünün, Somali ordusunun zorlu bir geçiş süreci döneminde olduğu bir zamana denk gelmesi bakımından Mogadişu’ya önemli bir destek sağlayacağı belirtiliyor. Somali ordusu, eğitim süreci, Afrika Birliği güçlerinden yetkiyi devralma, hükümeti savunma ve El-Şabab’la mücadele gibi işlerin hepsini aynı anda yapma zorluğuyla karşı karşıya bulunuyor.

Türkiye, Somali ile yaptığı ‘Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması' çerçevesinde ilk askeri üssünü 2016’da Somali'de kurmuştu.

Katar ile Türkiye arasındaki ilişki son yıllarda iyice derinleşti

Katar ile Türkiye arasındaki ilişki 2014’ten bu yana bir hayli gelişti. Birçok alanda, ortak hareket eden iki ülke arasındaki münasebet askerî alana da yansıdı.

İkili, 19 Aralık 2014’te, “Askerî eğitim, savunma sanayi ile Katar topraklarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuşlandırılması konusunda işbirliği”ne dair bir anlaşma imzalamıştı.

Anlaşmanın maddelerinden öne çıkanlar:

Taraflar anlaşmanın uygulanması amacıyla birbirlerine liman, havalimanı, hava sahası kullanma, topraklarında kuvvet konuşlandırma ve tesis, kamp, birim, kuruluş ve askeri tesislerinden yararlanma izni verirler.

İkili, bilgi değişimi, lojistik alanında işbirliği yapılması, insani yardım sağlanması, personel ve askeri ekipman takası ve savunma sanayi alanında işbirliği yapılabilir.

Taraflar birbirlerinin askeri kurumlarında danışman personel görevlendirebilirler.

Herhangi bir anlaşmazlık ortaya çıktığı takdirde, bu anlaşmazlık istişare ve müzakerelerle çözülür. Bir yerel veya uluslararası mahkemeye ya da üçüncü tarafa başvurulamaz.

Suriye’de işbirliği

Türkiye ve Katar, muhalif grupların Suriye’de Esed rejimine karşı savaşırken havadan korunması konusunda aynı çizgide bulunuyor.

Baran Dergisi 782. sayı