Filistin davasının unutulmaz mücahidi yazarımız Çakal Carlos (Salim Muhammed) geçtiğimiz kasım ayında dergimiz 563. sayısında yayınlanan "Beşir Cemayel Suikasti ve Lübnan" başlıklı yazısında İsrail’in Lübnan'a bir saldırı hazırlığında olduğunu söylemiş ve yakın zamanda bu planını gerçekleştireceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'ın Lübnan'da füze tesisi inşa ettiğini ileri sürerek söz konusu yeri vuracaklarını ilan etti. Haaretz'in haberine göre; Suudi Arabistan'ın online haber portalı Elaph'a konuşan Katz, "İran'ın Lübnan'da gelişmiş bir füze tesisi inşa ettiği konusunda bilgimiz var ve üstüne basarak vurgulamak istiyorum ki; bu bizim kırmızı çizgimiz. Her ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğiz" dedi. İstihbarat Bakanı Katz, İran'ın bölgede neler yaptığını İsrail'in çok iyi bildiğini söyleyerek;"Evet, askeri harekata girişip onlara engel olacağız, tıpkı Suriye'de olduğu gibi. Çok daha geniş ve güçlü bir saldırı olacak, bu kez tüm Lübnan hedef alınacak" ifadesini kullandı.

Röportajda, 2006 yılındaki İkinci Lübnan Savaşı'nda İsrail'in Hizbullah'a karşı yenilerek Lübnan'dan geri çekilmek zorunda kalması da gündeme geldi. 11 yıl önce yaşananları bir piknikle karşılaştıran Katz, "Bir Suudi Bakanın Hizbullah'ı Lübnan'ın güneyindeki mağaralarına geri göndereceğini söylediğini hatırlıyorum. Size söylüyorum, biz Lübnan'ı taş devrine döndüreceğiz" dedi.

İsrail'in bölgedeki tüm operasyonlarının arkasındaki isim olan Katz, Lübnan'a karşı savurduğu tehditlerin ardından ülkesinin aslında savaş istemediğini de savundu. Katz, "Savaş istemiyoruz, Lübnan'a zarar vermekle ilgilenmiyoruz ama bir Lübnanlı'nın bize saldırmasını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Ortadoğu'da ezeli düşmanlar olan Suudi Arabistan ve İran arasında devam eden savaşta İsrail, Suudi Arabistan'ın yanında saf tutuyor. Suudi Arabistan İsrail'i tanımasa da; iki ülke de Ortadoğu'da İran'ın güçlenmesini bölgesel konjonktür içerisinde kendi menfaatleri için istemiyor.

Geçen ay da İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un röportajı Elaph internet sitesinde yayımlanmıştı. İlk kez yüksek rütbeli bir İsrailli askerin Suudi Arabistan'daki bir yayın organına konuşması ise dünya kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı. Konuşmasında, Tahran yönetimini 'bölgedeki gerçek ve en büyük tehdit' olarak nitelendiren Eisenkot, İran'a karşı Riyad'la tam mutabakat içinde olduklarını söylemişti.