ABD Başkanı Biden ve akabinde NATO Genel Sekreteri'nin yapmış olduğu "mutad" Afganistan'dan çekilme açıklamaları üzerine Afganistan İslâm Emirliği (Taliban) de bir açıklama yayınladı. Açıklamada Doha Anlaşması'ndaki maddelere Batılıların uymadığı, dolayısıyla geri çekilme hususunda da inandırıcı olmadıkları, dediklerini yapmazlar ve mürailik yolunu tutarlarsa Taliban'ın her ne kadar istemese de askerî yola başvurmaktan çekinmeyeceği söyleniyor. Açıklama şöyle:

Amerikan Başkanı'nın yapmış olduğu son duyuru; Afganistan'dan tüm güçlerin geri çekilmesi, Afgan sorununa askeri bir çözümün bulunmaması, Taliban'la savaşa geri dönülmemesi, sonsuza kadar orada kalmama ve koşulsuz geri çekilme bakımlarından önem ve anlam taşıyan Doha anlaşması ve buna paralel olarak, Amerikalı yetkililerin Afganistan'daki durumu bir dereceye kadar anladığını ve savaş kışkırtıcısı çevrelerin çabalarının başarısız olduğunu gösteriyor.

Fakat kuvvetlerin geri çekilmesi birkaç ay ertelendiğinden ve Eylül ayından önce tamamlanmayacağından, aşağıdakileri beyan etmek istiyoruz:

-Bu karar, Doha Anlaşmasının açık bir ihlâli ve taahhütlerine uyulmamasıdır.

-Bu anlaşma, Birleşmiş Milletler, çok sayıda dünya ülkesi ve kuruluşunun temsilcilerinin huzurunda imzalandığından ve şu anda ABD tarafından ihlal edildiğinden, bu anlaşmanın imzalanmasına tanık olan tüm ülke ve kuruluşların, taahhütlerini yerine getirmek ve belirtilen tarihe kadar Afganistan'dan tüm kuvvetlerini geri çekmek hususunda Amerika'ya baskı yapması zorunludur.

- Anlaşma ve taahhütlere rağmen, on günlük altı bin mahkûmun tahliye sürecini ilk aşamada altı aya çıkarmak, akabinde kalan mahkumların Afganistan içi müzakerelerin başlamasından sonraki üç aylık süre içinde serbest bırakılmaması ve kara listelerin sonlandırılmaması, bin iki yüzden fazla ihlâl işlemek ve nihayet kuvvetlerin geri çekilme tarihini birkaç ay ertelemek, tüm bunlar, Amerika'ya güvenilemeyeceğini ve taahhüt ve vaatlerini yerine getirmediğini dünyaya göstermektedir.

- Bütün taraflar, İslam Emirliği'nin şimdiye kadar anlaşmaya son derece dikkatle uyduğunu, onu uyguladığını ve anlaşmazlığı sonlandırmanın tek çözümü olarak gördüğünü anlamalıdır. Anlaşma, Amerika tarafından ihlal edilirken, prensip olarak İslam Emirliği Mücahidlerinin gerekli her türlü önlemi almasının yolunu açıyor, bu nedenle İslâm Emirliği değil, Amerikan tarafı gelecekteki tüm sonuçlardan sorumlu tutulacaktır.

- İslâm Emirliği, Amerika'yı ve tüm işgalci ülkeleri savaşı uzatmak için bahaneler üretmeyi bırakmaya ve tüm güçlerini Afganistan'dan derhal geri çekmeye çağırıyor.

- İslam Emirliği işgal sona ermedikçe hiçbir koşulda bağımsızlığa ve İslami bir sistemin kurulmasına güvenmeyecek ve işgalin tamamen ve kesin olarak sona ermesinin ardından Afgan sorununa barışçıl bir çözüm bulmaya kararlı kalacaktır.

Afganistan İslâm Emirliği

03/09/1442 Hicrî

15/04/2021 Gregoryen

Tercüme: Baran Demir