İbda Mimarı Salih Mirzabeyoğlu şöyle diyordu:

“İBDA'ya yol veriş bünyesini tahlil edecek olanlar, onda üç unsur göreceklerdir.

Birincisi, Necip Fazıl...

İkincisi, Muhammed Şerif…

Üçüncüsü, Cevat Ülger (Karamehmetler)...

İpek gibi yumuşak bir taze havasiyle, hep kanat altında esirgenecek içli anne dokusu; benim zaafım! Bu, yemeğin tuzu biberi.

Necip Fazıl, ruhum... Duydum, düşündüm, yaşadım, yazdım.

Muhammed Şerif; muhatabını mevzuunda boğan çarpıcı buluş zekâsı, cedel tarzı ve yumruk tavrı... İlk gençliğimde ve karşılıklı duruşta, çocukluğumdan gelen bir birikimle adalelerimi patlatacak kadar şişiren... Ya öl, ya şu yüksekliğe zıpla ki, yaşa dercesine!

Cevat Ülger (Karamehmetler) ise, gören göz hakkiyle, doğrudan kavranamayanı gören gerçek sanatkâr...”

Cevat Ülger, komple sanatkârdı. Karikatürist, resim hocası, gerçek bir musikişinas, tezyin ve tezhip sanatçısı ve belki de en ehemmiyetlisi mimar... Öyle ki, “Çağdaş Sinan” diye tarif edilir. Kayseri Bürüngüz Cami, Eskişehir Reşadiye Camii, Malatya Kernek Camii, İstanbul Küçüksu’da Hacı Zihni Gürler Camii’nde onun imzası var... Osmanlı mimarisini “modern malzemelerle” günümüze taşıyan ehemmiyetli bir şahsiyet.

Reşadiye Camii-Eskişehir

Reşadiye Camii, Eskişehir

Cevat Ülger, 15 Mayıs 1933’te Eskişehir’de doğdu, ilk ve orta tahsilini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Bolu öğretmen okulunu bitirdi ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre resim öğretmenliği yaptı. Malatya Atatürk Lisesi’ndeki öğretmenlik yıllarında çocukluk döneminde geliştirdiği (makara, kibrit kutusu, ilaç şişeleri, çam kozalakları, gazoz kapakları, elbise düğmeleri, tel, çivi gibi atık eşyalardan) oyuncak maketlerini resmedip, yapılış şekillerinin grafik çizimlerini hazırladı ve hayâl dünyasında ürettiği masallara uyarlayarak 1957 yılında ilk eseri olan “Oyuncak Masalları” isimli kitabını yayınladı. Vefatından sonra ise, İBDA Yayınları altında yayınladığı muazzam bir kitabı daha var: “Ritmin Gücü ve Ritme Davet”... Kitabın takdim yazısı Mirzabeyoğlu’na aittir.

İnternet sitemizde ve kardeş yayın organımız Aylık'ta Cevat Ülger’e ait birçok haber ve yazıya rastlayabilirsiniz.