Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen "Kalbe Dokunan İlmek" adlı sergi, Nevmekan Sahil Galeri'de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Osmanlı'nın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan tekstil ürünlerinin yanı sıra ütü sobası, dikiş makinesi, fener, ayna, takı ve kemer çeşitleri gibi Osmanlı dönemi günlük kullanım eşyalarından örneklerin de yer alacağı sergi, çerçeve, hat yazı ve ferman gibi imparatorluğun tamamlayıcı unsurlarını da içeriyor.

Koleksiyoner Yusuf İyilik'in üç kıtadan derleyip topladığı Osmanlı tekstil ürünlerinden oluşan sergi, Osmanlı'da var olan estetik anlayışını yansıtıyor. Sergi geçmiş dönemin estetiğini kıyafetler üzerinden sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Koleksiyoner Yusuf İyilik ise sanatı medeniyetin izi olarak tanımladığını ifade ederek, koleksiyonda yer alan eserlerin Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yürütülen titiz çalışmalarla bir araya getirildiğini dile getirdi.

Sergi, aynı zamanda Manisa'dan Bolu'ya, Kayseri'den Urfa'ya farklı yöresel kıyafet ve aksesuar modelleriyle Osmanlı'da giyimin estetik, folklorik ve kültürel değerlerine somut örnekler üzerinden şahitlik ediyor.

Tarihi ve kültürel zenginliğin en nadide örneklerini içeren "Kalbe Dokunan İlmek" sergisinde, yüzlerce parçadan oluşan Osmanlı dönemi tekstil ürünleri arasında Türkiye'nin her yöresine ait gelin ve damat giysileri de dikkati çekiyor.

Osmanlı ile özdeşleşen dival işlemelerinden oluşan bindallılar, elbiseler, bohçalar, yatak örtüleri ve sedir takımları ile Türk işi işleme örneklerinin sunulacağı serginin, yazma ve tülbent koleksiyonu da oya, işleme ve yörelerine göre tasnif edilmiş 3 bini aşkın parçadan oluşuyor.

Osmanlı'dan bugüne akçe, mühür, tütün ve madalya keselerinden oluşan parçaların da yer bulduğu sergi, sosyal mesafe ve hijyen tedbirleri alınarak, bir ay boyunca ziyaret edilebilecek.