Tiflis'te 1846'dan bu yana faaliyet gösteren, 1484'ten itibaren dünya genelinde 99 dilde basılmış milyonlarca kitabın bulunduğu Gürcistan Parlamentosu Ulusal Kütüphanesi'nde aynı zamanda Kafkasların en büyük kitap müzesi de yer alıyor.

Toplam 4 milyon kitap ve gazete, diğer yayınlarla beraber 5 milyona yakın esere ev sahipliği yapan kütüphanede aynı zamanda binlerce Türkçe kitap bulunuyor.

Kütüphanenin faaliyetleri hakkında Gürcistan Parlamentosu Ulusal Kütüphanesi Müdürü Giorgi Kekelidze, kurumun ülkenin en önemli kitap hazinesi olduğunu belirtti.

Tarih boyunca kütüphanenin adının birkaç kez değiştiğini aktaran Kekelidze, bu yapının ilk olarak "Tiflis'in Kütüphanesi" adıyla faaliyete başladığını söyledi.

Ellerindeki en eski Gürcüce yazı fontlu kitabın İtalya'da basıldığını anlatan Kekelidze, "Elimizdeki Gürcüce yazı fontu ile basılan en eski kitap 1629 tarihli Gürcüce-İtalyanca sözlük." dedi.

Gürcistan'da 1700'lü yılların başında ilk yayınevi kurulduktan sonra Gürcüce kitapların basılmaya başlandığını ve bu kitaplardan çoğunun kütüphanede bulunduğunu dile getiren Kekelidze şunları ifade etti:

"Vakhtang'ın (Gürcistan Kralı 6. Vakhtang) basımevinde Gürcüce kitaplar basılmaya başlandı. Burada 1709'da basılmış kitaplar, 1712'de basılan Kaplan Postlu Şövalye kitabı var. Bu yayınlar bizim gururumuzdur ve doğal olarak tüm gelecek nesiller için de gurur ve saygınlık kaynağı olacaktır."

“Müze gittikçe büyüyor”

Kütüphanedeki kitap müzesinin Kafkasya'nın en büyüğü olduğuna dikkati çeken Kekelidze, "Müze gittikçe büyüyor. Kısa bir süre önce bize on binlerce kitabın bulunduğu yeni bir alan daha verildi. Bu konuda da oldukça büyük planlarımız var." dedi.

Kekelidze, kütüphanede çeşitli salon ve müzelerin bulunduğunu kaydederek, "Kütüphanede Kitap Müzesi, Göç Müzesi, İşkhani Salonu gibi salon ve müzeler bulunmakta." şeklinde konuştu.

Asırlık kitap, gazete ve çeşitli yayınların dijitalleştirilmesi yönünde önemli adımlar atmaya başladıklarını belirten Kekelidze, kütüphanede bulunan en eski yayının 1484'te İtalya'da basılan İnkulabura eseri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği veya diğer kaynakların verdiği kitaplar bulunuyor

Kekelidze, ulusal kütüphanenin sergi, sempozyum ve konferans gibi çeşitli etkinliklere açık olduğunu ifade ederek, "Müze açık bir bedendir. Burada sergiler, şiir akşamları ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor." diye konuştu.

Kütüphanede Türkçe, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Ukraynaca gibi birkaç kitaplığın yer aldığını belirten Kekelidze, "Burada Türkçe tematik kitaplık bulunuyor. Burada çeşitli dönemlerde Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği veya diğer kaynakların verdiği kitaplar bulunuyor." dedi.

Kekelidze, bu kitaplıkta Türk edebiyatından eserlerin ve sözlüklerin yer aldığı bilgisini paylaşarak, "Ülkede Türkçe kitaplara çok büyük ilgi var. Gürcistan'da birçok kişi Türk dilini öğrenmeye çalışıyor." şeklinde konuştu.