Bu sefer ekonomik duruma değinen Macron, Elysée’de yaptığı konuşmada, “Avrupa çok uzun zamandır tüketici odaklı,” dedi ve bunun son otuz yılda AB’nin sanayi yapısının kayda değer bir şekilde büyümesini engellediğini söyledi.

Macron’a göre, AB kendisini ‘açık bir pazar’ olarak düşünerek ve her zaman daha düşük fiyatlar arayarak yanlış yönlendirildi. Bunun sonucunda AB, başta ABD ve Çin olmak üzere üçüncü ülkelere bağımlı hale geldi.

“Amerikan sanayisinin tüketicisi olmaya mahkum değiliz, diyen Fransız lider, Çin’e de bağımlı olmak istemediklerini söyleyerek, “Çinlilerle savaşmaya çalışmak yerine, onların yaptığının aynısını yapacağız: Avrupa egemenliğimizi savunacağız ve ihtiyacımız olanı Avrupa’da üreteceğiz,” ifadelerini kullandı.

AB’nin ABD’deki Enflasyon Düşürme Yasasına (IRA) verdiği yanıtın, Avrupa’nın nihayet yeşil endüstriyel geçişi ‘tüm savaşların anası’ haline getirdiğini kanıtladığını sözlerine ekledi.

Macron, çevresel kısıtlamalar konusunda bir ‘Avrupa regülasyon molası’ çağrısında bulunarak sanayi aktörlerine üretim kapasitelerini uyarlamaları için daha fazla zaman tanınmasını istedi.

Fransız hükümeti önümüzdeki hafta başında, sanayi için profesyonel eğitim, hedeflenen yatırım ve bürokrasinin azaltılmasına odaklanan bir ‘yeşil sanayi’ yasa tasarısı sunacak.

Avrupa Komisyonunun Fransız üyesi de aynı telden

Macron’un konuşmasından önce bir panele katılan İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton, Yeşil Mutabakat ile yeşil bir sanayi için bastırmanın ‘IRA’yı öncelediğini’ iddia ederek, AB’nin IRA’ya verdiği tepkinin panikten kaynaklandığı yönündeki suçlamaları reddetti.

Avrupa Komisyonu, AB ekonomisinin karbonsuzlaştırılmasını desteklemek üzere Net Sıfır Sanayi Yasası (NZIA) ve Kritik Hammaddeler Yasası (CRMA) başta olmak üzere önemli reform planlarını uygulamaya koymak istiyor. NZIA daha özerk bir AB endüstrisini hedeflerken, CRMA AB’de tedarik edilen kritik hammadde miktarını artırmayı amaçlıyor.

Avrupa Savunma Zirvesine katılan Breton, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’yı güvenlik ve savunma sanayilerini güçlendirmeye zorlaması nedeniyle AB’nin ‘artık savaş ekonomisi moduna geçmesi gerektiğini’ söyledi.

Breton, Komisyon’un kamu ihale prosedürlerini hızlandırmaya, ortak pazar içerisinde mühimmat transferinin önündeki engelleri kaldırmaya ve çalışma sürelerine ilişkin ‘her türlü düzenleyici engeli’ kaldırmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Breton, Brüksel’in sanayi politikasının da ‘gerçek bir değişim’den geçmekte olduğunu vurguladı.