28 Şubat sürecinde FETÖ üyesi hakim kılıklı hainlerin aldığı talimatla ağır hapisle cezalandırılan yüzlerce müslümanın mağduriyetine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında İHAK başkanı Av. Cihat Gökdemir'le birlikte mağdur yakınları açıklamalarda bulundu.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (iHAK) tarafından 4 Ocak Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında konuşan iHAK Başkanı Av. Cihat Gökdemir, “Türkiye’de son yıllarda adli konularda birçok af ve düzenleme yapılmasına rağmen kamuoyunda Müslüman mahkumlar olarak bilinen kişilerle ilgili bir düzenleme yapılmadı”  dedi. Gökdemir ayrıca “bu mağdurların dosyaları yeniden incelenip adaletin tesisi için çok geç de olsa bir adım atılmalıdır. Hükûmeti, bu mağdurların senelerdir devam eden mağduriyetlerini telâfi edici hukuki adımları atmaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Haluk Özdoğan, İBDA-C davasından yargılanan İlhan Doğan, Cemil Şahin ve Ethem Köylü’nün aile üyelerinin de katıldığı basın toplantısında mağdur aileler hükümete mağduriyetlerin giderilmesi için çağrı yaptı.  


28 Şubat yargı kararlarına ilişkin basın açıklamasının tam metni

4 Ocak Perşembe 2018

BRİFİNG YARGISI VE FETÖ YARGISININ VERDİĞİ MAHKUMİYET KARARLARI

Ya HÜKÜMSÜZ SAYILMALI

Ya YENİDEN YARGILAMA YAPILMALI

Ya da CEZA İNDİRİMİ UYGULANMALIDIR

28 Şubat süreci olarak bilinen ve “Post Modern Darbe” olarak adlandırılan olağanüstü dönemde, Askerî  vesayetin brifingleriyle beslenen “BRİFİNG YARGISI”na mensup hakim ve savcılar ile, devam eden süreçte Fetullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) iltisaklı “FETÖ YARGISI”na mensup hakim ve savcıların vermiş olduğu mahkumiyet kararları ya HÜKÜMSÜZ sayılmalı, ya YENİDEN YARGILAMAYA tabi tutulmalı ya da CEZA İNDİRİMİ uygulanmalıdır.

Yargı mensuplarının tamamen dışarıdan müdahalelerle motive edildiği ve baskı aracı olarak kullandıkları bu yargılama dönemlerinde, bu yapılanmalara mensup Emniyet mensuplarının da sahte deliller ürettikleri artık bilinen bir gerçektir.

Oluşturulan bu sahte delillerle birçok kişi hukuka aykırı olarak aylarca gözaltında tutulmuş, gözaltındayken kaba dayak, elektrik verme, poşetle boğmaya teşebbüs, askıya alma, kendi mezarını kazdırma, taciz, aileleri karakola veya emniyete çağırarak tehdit vb. fiziki ve psikolojik işkenceye maruz bırakılmış, Emniyet mensuplarınca yazılan sahte ifadelere imza atmaya zorlanmış, uydurulan sahte örgüt isimlerine üye olduklarını kabule zorlanmışlardır.

Bu tür işkence ve kötü muameleye tabi tutulan kişilerin savcılık makamlarında bu işkence ve kötü muameleyi dillendirmeleri durumda da savcılar kendilerini tekrar Emniyete teslim etmişlerdir.

Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde (DGM) yargılanan birçok kişi, “polis ve savcılık ifadelerinin işkence altında zorla imzalatıldığını” beyan etmişse de, yargılamalar bu ifadeler ve sahte deliller esas alınarak devam etmiş, yargılanan sanıkların hemen tamamı, TCK düzenlemelerindeki en üst hadden mahkum edilmişlerdir.

O dönemde, bu dosyaların gönderildiği Yargıtay 9.Ceza Dairesi de, askeri brifinglere katılan yargı mensuplarından oluşmaktaydı. Devam eden süreçte bir çoğunun FETÖ mensubu da oldukları 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ortaya çıkmış ve FETÖ üyesi olarak tutuklanmışlardır.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin baktığı dosya konuları, 16. Ceza Dairesine devredildikten sonra, geçen sene 16. Ceza Dairesinin peş peşe onadığı mahkumiyet kararlarıyla da 28 Şubat Brifing Yargısının ve FETÖ Yargısının hukuksuz uygulamalarında hiçbir değişiklik olmadığı görülmüştür.

Adil Yargılamanın tüm ilkelerinin ihlal edildiği bu mahkemelerde, delil karartma, türedi örgütler ihdas etme, suikastlar yapıp bunu farklı kişilere yıkma vb. birçok ihlalin planlanıp uygulandığı ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu süreçler içerisinde 1999 affı, 2003 Pişmanlık Yasası ve en son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile infaz indirimleri gerçekleşmiş, ancak bunların hepsinde bu mağdurlar kapsam dışı bırakılmışlardır.

Bu mağdurların dosyaları yeniden incelenip adaletin tesisi için çok geç de olsa bir adım atılmalıdır. 15 Temmuz hâin Darbe kalkışması sonrası yargı ve emniyet içerisinde açığa çıkan kişi ve veriler, bu dosyalardan uzun yıllardır hapis yatan mağdurların dosyalarının yeniden bir incelemeyi hak ettiklerini açıkça göstermektedir.

Hükûmeti, bu mağdurların senelerdir devam eden mağduriyetlerini telâfi edici hukuki adımları atmaya davet ediyoruz.

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (iHAK)



İHAK Başkanı Cihat Gökdemir:
28 Şubat mağdurlarının dosyaları yeniden incelensin, adaletin tesisi için çok geç de olsa bir adım atılmalıdır!
Hükûmeti, bu mağdurların senelerdir devam eden mağduriyetlerini telâfi edici hukuki adımları atmaya davet ediyoruz.”



Yılmaz ŞAHİN;
“Ben de 4 sene hapis yatıp BERAAT ettim. Çünkü dosyamız uydurma delillerle kurulmuştu. Ağabeyim Cemil Şahin 2035’te çıkabiliyor hapisten. 15 Temmuz şehidlerimizden Halil Kantarcı’yla birlikte yargılandık. Eğer şehid olmasaydı halen “Anayasal düzeni bozmaktan yargılanıyor” olacaktı.



Kıymet AŞKIN;
“Benim oğlum 14 senedir hapiste. AF değil, Yeniden Yargılanmak istiyor. Oğluma, suçlu olmadığı halde MÜEBBET hapis cezası veren hakimler FETÖ’den tutuklu veya yurtdışına kaçtılar. C.başkanımız Erdoğan’a mağduriyetleri gidermesi için çağrı yapıyorum”
 


Sema Dilek ÖZDOĞAN;
“Eşim, cebir ve şiddeti her zaman reddetmiş bir örgüt nedeniyle 2003’ten bu yana mahkeme ve cezaevlerinde süründürülüyor. Yargıtay 16.CD, 15 sene daha mahkumiyet verdi geçen ay. Daha ne kadar sürecek bu mağduriyetler?”
 


Ramazan ERDEMİR;
“Kardeşim 26 senedir hapiste. 14 seneye mahkûm edilmişken, daha sonra MÜEBBET hapse çevrildi. Biz AF veya Merhamet dilenmiyoruz, ADALET istiyoruz. Adil bir şekilde Yeniden Yargılasınlar kardeşimi. Herkes tahliye oldu, bunların dosyalarına yeniden bakılmadı bile”