Mısır siyasi ve medya çevreleri, "Washington Post" tarafından ortaya atılan iddialara "keskin" eleştiriler yöneltti.

Washington Post’un iddiasına göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Moskova'ya Ukrayna'ya karşı savaşında yardımcı olması için top mermisi ve barut sağlama planlarına ek olarak aynı zamanda gizlice gönderilmek üzere 40 bin füze üretimi talimatı verdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, belgenin içeriğine yanıt olarak şunları söyledi: “Mısır'ın tutumu, Ukrayna'daki savaşa karışmamak ve her iki tarafla eşit mesafeyi korumak üzerine kurulu.”

Washington Post adı açıklanmayan bir ABD yetkilisinin şu sözlerini aktardı: “Washington, Mısır'ın Rusya'ya füze sağlama planının uygulandığından haberdar değil ve bunun olacağını düşünmüyor."

Mısırlı resmi bir kaynak, “Cairo News” kanalı tarafından yayınlanan açıklamalarında, Washington Post'un iddialarını yalanladı ve belgeyi, “temelsiz bir bilgi tahrifatı" olarak nitelendirdi.

Mısırlı yetkililere yakın olan kanal tarafından kimliği açıklanmayan kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: "Mısır, tüm uluslararası taraflarla dengeli bir politika izliyor ve bu politikanın belirleyicileri barış, istikrar ve kalkınmadır."

Mısır medyası, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov'un "Washington Post" raporunu "yanıltıcı ve uydurma" olarak nitelendirmesine dikkat çekti.

Moskova: Mısır füzeleriyle ilgili ABD iddiaları yanlış

Amerikan gazetesinin haberini yorumlayan Peskov, Rus RIA Novosti ajansına şunları söyledi: "Bu haber yanıltıcı, sahte ve uydurmadır ve şu anda bol miktarda var. Bu nedenle, bu haberler bu temelde ele alınmalıdır. Sadece yeni yalanların uydurulmasıdır."

Bu arada, bilgili bir Mısırlı kaynak, "Mısır-ABD temaslarının Washington Post haberinin yayınlanmasından sonra gerçekleştiğini ve yayınlanan bilgilerin yanlışlığına dair net bir ABD anlayışı olduğunu" söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan kaynak, Mısır-ABD temaslarında "iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejisine" vurgu yapıldığını söyledi.

Gazetenin yayınladığı haberin "resmi Amerikan görüşünü yansıtmadığını" ifade eden kaynak, ABD gazetesinin haberinin "medya sınırları içinde ve Mısır'daki ilgili makamların yanıt verme ve düzeltme hakkını garanti edecek" şekilde ele alınacağını açıkladı.

Washington Post'un önceki haberleri Mısırlıların resmi itirazlarını gündeme getirdi. Mısır Devlet Bilgi Servisi (SIS) Başkanı Ziya Raşvan, “Washington Post gazetesinin Kahire'deki eski büro şefini Mayıs 2020'de komisyon merkezine çağırdığını ve kendisine "son dönemde Mısır hakkında yayınladıkları haberlerde yer alan mesleki ihlaller" hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Raşvan, komisyon tarafından o dönemde yayınlanan resmi bir açıklamaya göre, ABD’li gazetenin anonim kaynaklara dayalı haberlerinin "hatalar ve yanlış bilgiler içerdiğini ve gazetecilik mesleğinin tüm kurallarını çiğnediğini" kaydetti.

O zamanki Bilgi Servisi başkanı, "Washington Post" gazetesinin genel yayın yönetmenine, muhabir tarafından işlenen mesleki ihlallerin açıklamasını içeren bir mektup verdi. Mektupta, "Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan kuralların yanı sıra, Mısır'da bu konuda kanunların izin verdiği uygun önlemlerin alınması uyarısında" bulundu.

Açıklamada, “Mısır'da bu mesleki suiistimallerin ve devlete zarar veren raporların gerçeklerden destek alınmadan yayınlanmasının” devam etmesi durumunda uygun önlemlere başvurulması gerektiği ifade edildi.

Mısır'ın Eski Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ise Mısır'ın Ukrayna'daki savaşın taraflarından herhangi birine silah ihraç etme olasılığını uzak gördüğünü ifade etti. Fehmi, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamalarda, “Mısır, çatışmanın taraflarıyla ilgili ilişkilerde çok net bir rol oynuyor. Ayrıca hem Batılı ülkelerle hem Rusya hem de Ukrayna ile yakın ilişkileri var. Bu yaklaşımın ışığında, bu konuda Mısır politikasının değişmezlerine uymayan bir pozisyon almak zor.” değerlendirmesinde bulundu.

1999 ile 2008 yılları arasında ABD Büyükelçisi olan Mısırlı diplomat, Kahire'nin "Rusya-Ukrayna krizine karşı dengeli bir tutum sürdürdüğünü" belirtti.

Fehmi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesine Mısır'ın karşı oy kullandığını ve aynı zamanda Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarını da reddettiğini hatırlattı.  Eski Mısır Dışişleri Bakanı, mevcut teknolojik gelişmelerin ve dünyanın içinde yaşadığı Soğuk Savaş atmosferinin, hüküm vermek veya sızan veya sızdırılan bilgilere inanmak için beklemeyi gerekli kıldığını vurguladı.

Fehmi, "Bu aşamada, bilgiler doğrulanana ve güvenilir resmi pozisyonlar yayınlanana kadar herhangi bir sızıntı şüpheyle ve dikkatle ele alınmalıdır" dedi.

Şarkul Avsat