New York Times gazetesinin özel haberine göre, Mossad'ın Ahmedinejad'ı kendi yanına çekerek İran'ın yeni lideri yapmayı hedefleyen gizli planı Tahran sokaklarında hüsranla sonuçlandı.
Budapeşte’deki akademik etkinlik paravan olarak kullanıldı
Amerikan ve İranlı yetkililerin verdiği bilgilere dayanan haberde, operasyonun ilk adımlarının Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de atıldığı belirtiliyor. Dönemin Mossad Başkanı David Barnea, 2024 yılında Ahmedinejad ile doğrudan temas kurmak üzere bizzat Budapeşte'ye gitti. Bu buluşmayı gizlemek amacıyla Budapeşte'deki Ludovika Kamu Hizmetleri Üniversitesi bünyesinde yapay bir iklim değişikliği konferansı organize edildi.
Üniversite Rektörü Gergely Deli'ye hükümet kanadından gelen özel talimatla düzenlenen bu etkinlik, tarafların bir araya gelmesini kolaylaştıran bir paravan vazifesi gördü. Ahmedinejad, seyahat ve konaklama giderlerinin tamamı karşılanarak 2024 ve 2025 yıllarında bu şehri ziyaret etti. Korumalarının ifadesine göre eski lider, konferans esnasında refakatçilerinin yanından uzun süreliğine ayrılarak gizli görüşmeler gerçekleştirdi. Mossad, elde ettiği bu kazanımları hemen CIA ile paylaştı.
Tahliye operasyonundaki karmaşa planı bitirdi
Planın en hareketli safhası, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik askeri hamleler yaptığı dönemin ilk günlerinde, Şubat 2026'da gerçekleşti. Sıkı bir gözetim altında tutulan Ahmedinejad'ı Tahran'dan kaçırmak isteyen Mossad unsurları, 28 Şubat'taki bir hava saldırısının sebep olduğu kargaşadan faydalandı. Bombardımanın hemen ardından bölgeye ulaşan siyah bir Peugeot marka araç, eski lideri alarak İsrail kontrolündeki güvenli bir eve transfer etti.
Ancak tahliye sürecinde yaşanan karmaşa ve İsrail'in sunduğu yeni yönetim modelinin Ahmedinejad cephesinde ortaya çıkarttığı memnuniyetsizlik, operasyonun tamamen durmasına sebep oldu. Güvenli konuttan ayrılan Ahmedinejad, bu tarihten sonra yalnızca eski dini lider Ali Hamaney'in cenaze merasiminde halkın karşısına çıktı. İsrail'in, Kürt grupları silahlandırarak İran topraklarına sokma girişimi de dahil olmak üzere planladığı diğer rejim değişikliği yöntemleri de benzer şekilde yarım kaldı.
Eski lider ev hapsinde
Geçmişte İsrail karşıtı söylemleriyle tanınan ve Holokost'u yalanlayan Ahmedinejad'ın bu ani yön değişimi, eski çalışma arkadaşlarının beyanatlarıyla açıklığa kavuştu. Yakın çevresi, Ahmedinejad'ın iktidarı yeniden kazanmanın tek yolunun dış güçlerin desteğinden geçtiğine inandığını belirtiyor. Eski bir yardımcısı, Ahmedinejad'ın bu oyuna maddi beklentilerden ziyade tamamen güç arayışı sebebiyle giriştiğini ifade etti. Bir diğer yetkili ise onun, yeniden koltuğa oturması durumunda İbrahim Anlaşmaları modelini benimseyerek İsrail ile ilişkileri normalleştirme vaadinde bulunduğunu aktardı.
Bu temasların İran istihbaratı tarafından deşifre edilmesinden sonra, eski cumhurbaşkanının Devrim Muhafızları gözetiminde ev hapsine alındığı belirtildi.





