Siyaset bilimci Andy Knight, son 30 yılda yaşanan olayların yeni bir dünya düzenin habercisi olduğunu ifade etti.

Hamdi Issawi’nin Alberta Üniversitesi’nden siyaset bilimci Andy Knight ile “Yeni bir dünya düzenine geçiş” üzerinde yaptığı röportajda mevcut dünya düzeninin çıkmazları konuşuldu.

“Rusya-Ukrayna Krizi Yeni Düzene Bir Geçişin Habercisi”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ve dünya çapında yaşanan olaylar hakkında konuşan Knight, bunun ‘geçiş dönemi’ olduğunu ifade etti. Knight “Şu anda bir dünya düzeninden diğerine geçişin olduğu bir zaman dilimi anlamında fetret devrinde yaşıyoruz. Benim görüşüme göre, şu anda benimsediğimiz ve oldukça iyi anladığımız 1945 dünya düzeninden, henüz anlamadığımız farklı bir dünya düzenine böyle bir geçiş yaşıyoruz.” dedi.

“Geçiş Dönemleri Daima Sancılı Olmuştur”

Rusya ve Ukrayna arasında görülen şeyin, mevcut krizin bir belirtisi ve geçiş anının bir parçası olduğunu ifade eden Knight “Bu fetret dönemi, akış, belirsizlik, düzensizlik ve şiddetle dolu bir dönemdir. Tarihe bakarsanız, hemen hemen her geçiş dönemine bu tür bir parçalanma, şiddet ve dengesizlik eşlik ettiğini görürsünüz.” diyerek bugünü tarif etti.

“ABD, Rusya’yla Baş Edemiyor”

Mevcut krizin diğer bir sebebinin ise ABD’nin artık eski gücünde olmaması olduğunu söyleyen Knight “[Sorunun] çözülmesinin zor olmasının nedeni şu anda Rusya'yı kontrol edecek kadar güçlü olmaması. ABD, bariz nedenlerden dolayı Rusya ile askeri bir çatışmaya girmek konusunda çok isteksiz. Her ikisi de nükleer silahlara sahip ve bu iki ülke bu silahları kullanmaya karar verirse büyük bir soruna neden olabilir.”

“Mevcut Kriz Sovyetlerin Çökmesiyle Başladı”

Knight asıl krizin Sovyetlerin çökmesiyle başladığını söyledi ve konuşmasına şu şekilde devam etti: “1989-1990 civarında, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı ve Berlin Duvarı'nın yıkıldığı Soğuk Savaş'ın sonunda kriz başladı. Bunların hepsi bir şeylerin değiştiğinin işaretleri. Afganistan’ı işgal, Sovyetler Birliği'nin çöküşündeki en büyük faktörlerden biriydi. ABD de dünyadaki iki kutuplu bir yapıdan tek kutuplu bir sisteme geçti. Ancak yeni zorluk, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasındaki rekabet. Başka bir iki kutuplu düzenlemeye doğru bir tür hareket var, bu sayede Çin yükselir gibi görünürken ABD'nin etkisi azalıyor.”

“Bir sonraki dünya düzeni nasıl olacak?”

Knight konuşmasını şu şekilde nihayete erdirdi:

“Son resmin nasıl görüneceğini bilmiyoruz. Yine de yapabileceğim şey, bu yeni dünya düzenini oluşturan unsurları belirlemek. Bu yeni dünya düzeninin ortaya çıktığı bu değişen ortam ve geliştirilen kurumlar artık daha farklı. Doğal olarak bu kurumları desteklemek için ortaya atılan fikirler de biraz farklı olacaktır. Bir sonraki baskın ideolojinin ne olacağını kim bilebilir?

İşte bu yüzden adalet, eşitlik, çeşitlilik gibi şeyler için kapsayıcılık çağrısına devam ediyorum, bunların büyük ölçüde insanları en iyi şekilde temsil ettiğini düşünüyorum. Bakalım daha olumlu şeylere odaklanabilir miyiz ve -bu yeni dünya düzeninin sosyal inşasında- şu anda yaşadığımızdan çok daha iyi bir dünya inşa edebilir miyiz?”

Kaynak: Edmonton Journal