28 Şubat sürecinden bu yana mağduriyeti devam eden kimler var cezaevinde?

Sivas davası sanıkları hâlâ cezaevinde bulunuyor. Bunun yanı sıra yine İBDA-C davalarından dört kişi cezaevinde bulunuyor. Fahri Önder, Ümit Altun, Serdar Ataş ve Cevat Şimşek İBDA-C davalarından hâlâ hapiste. Bu isimlerin yanı sıra “yeniden yargılama” talebi kabul edilip de tahliye olan; fakat yeniden yargılamaları hâlâ devam edenler var. Bu dosyaların bazılarında savcılar eski hükmün onanmasına dair mütalaa verdi. Tahliye olunca iş bitmiyor yani. Bu problemlerin çözümü üzerine çalışmalar devam ediyor.

Bu dosyalardan Fahri Önder’in dosyası dikkat çekici. Malûm olduğu üzere bazı mahkûmiyetler emniyette işkence ile imzalatılan tutanaklara dayanıyor. Fahri Önder, yoğun işkenceye rağmen bu tutanakları imzalamayan birisi. İlk gözaltına alındığında 18 yaşından küçük. Belirli bir süre yattıktan sonra tahliye oluyor ve tahliye olduktan yıllar sonra “eksik yattın” diyerek tekrar alıyorlar. Tabiî bu süreç içerisinde hayatını kurmuş, evlenmiş, üç çocuğu olmuş… Bütün düzeni tekrar yıkılıyor. Fahri Önder’in 15 Temmuz gecesinde, aranması varken, firariyken darbecilere karşı Vatan emniyetin önünde direndiği fotoğraflar da var. 28 Şubat esasında 15 Temmuz’un bir provasıydı, 28 Şubat ile 15 Temmuz’un birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. 28 Şubat’ta direnen ve dik duran Fahri Önder, 15 Temmuz’da da darbeye karşı direndi.

Fahri Önder daha ne kadar cezaevinde tutulacak?

Normal şartlarda tahliye olması gerekiyordu. Cezaevine girdiğinde verilen müddetnameye göre bir ay önce denetimli serbestlik yoluyla tahliye olması gerekiyordu. Daha sonra nasıl olduğu anlaşılmayan bir şekilde “Senin müddetnamen yanlış hesaplanmış!” denilerek tahliyesine de engel olundu. Bir taraftan da bu problemin çözülmesi için uğraşıyoruz.

Şu an ne zamana kadar cezaevinde tutulacağı da belli değil yani!?

Evet, belli değil. Bu adamın geçen ay tahliye olması gerekiyordu; ama iki seneden bahsediliyor şimdi.

Keyfî olarak tutsak ediliyor öyleyse?

Bir kişinin hakkında yakalama kararı varsa ve yakalanırsa cezaevine gönderilir ve kendisine bir müddetname verilir. Bu, cezaevinde ne kadar kalacağını gösteren resmî belgedir. Bu belgeye göre Fahri cezaevine atıldıktan sonra iki yıl cezaevinde kalıp tahliye olması gerekiyordu. Tam tahliye olacakken infaz hakimliği itiraz ediyor. “Senin müddetnamen yanlış hesaplanmış.” deniliyor. Biz infaz hakimliğine itiraz dilekçesini verdik. Bununla uğraşıyoruz.

Bu nasıl bir hukuk?

Bu öyle bir hukuk ki, önceden yeniden yargılama talebiyle tahliye olan ve yargılamalardan beraat kararı verilen dosyaları yeni gelen hakimlerin görünce “siz bu beraat kararlarını nasıl aldınız?” denilen bir hukuk.

Ümit Altun da Fahri Önder ile aynı dosyada. Onların da yeniden yargılama dilekçelerini verdik. Kabul edilirse tahliye olacaklar. Öte yandan Levent Dülger dört sene evvel tahliye oldu; fakat yeniden yargılamanın yapıldığı dava bir türlü bitmiyor. Mesela Ali Acar da tahliye oldu, onunki de bir türlü bitmiyor.

28 Şubat ve 15 Temmuz alâkasından bahsetmiştiniz…

Evet, 28 Şubat’ın hesabı sorulamadığı için 15 Temmuz yaşandı. Bir darbe yapılırsa, daha sonra o darbe ile hesaplaşmak için iki husus üzerine gidilir. Biri taraftan darbecilere hak ettiği cezalar verilir. Diğer taraftan darbecilerin mağdur ettiği insanların mağduriyetleri giderilir, hakları iade edilir. 28 Şubat ile alakalı olarak ne darbecilerin hak ettikleri cezalar verilebildi, ne de mağduriyetler giderilebildi. Şahıs bazında hâlâ aynı zihniyetin, aynı kafanın kalıntıları yerlerini koruyor.

Teşekkür ederim vakit ayırdığınız için

Ben de teşekkür ederim.

Baran Dergisi 737.Sayı