Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığı resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, LGBT hareketinin aşırılık yanlısı bir örgüt olarak tanınması ve Rusya'da yasaklanması için mahkemeye bir dava gönderildiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Rusya Adalet Bakanlığı'nın yetkilerinin uygulanması çerçevesinde, LGBT hareketinin aşırılık yanlısı olarak tanınması ve Rusya Federasyonu topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanması için Rusya Federasyonu Yüksek Mahkemesi'ne idari bir dava dilekçesi sunulmuştur. Aşırılık yanlısı faaliyetlerle mücadeleye ilişkin 25 Temmuz 2002 tarihli ve 114 sayılı Federal Kanun'un 1. maddesi uyarınca, Rusya Federasyonu topraklarında faaliyet gösteren LGBT hareketinin faaliyetlerinde sosyal ve dini anlaşmazlığa teşvik de dahil olmak üzere aşırılık yanlısı eğilimin çeşitli belirtileri ve tezahürleri tespit edilmiştir.

Açıklamada, "Rusya Adalet Bakanlığı'nın uluslararası LGBT'nin aşırılık yanlısı örgüt olarak tanınması ve Rusya Federasyonu'ndaki faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin idari talebi üzerine mahkeme duruşması 30 Kasım'da yapılacak" denildi.

Soykırım destekçisi Starbucks'ın geliri ocak-mart döneminde düştü Soykırım destekçisi Starbucks'ın geliri ocak-mart döneminde düştü

KÜRTAJA DA ENGEL GELİYOR

Kürtaja teşvikin yasaklanması gerektiği yönünde son dönemde Rusya kamuoyunda başlayan tartışma Federasyon Konseyi’ne taşındı. Halihazırda ülkenin bazı bölgelerinde idari para cezaları uygulanmaya başladı.

Kırımlı senatör Kovitidi, Telegram kanalında yaptığı açıklamada Simferopol ve Kırım Metropoliti Tihon’un ‘kadınların kürtaja teşvik edilmesinin kabul edilemezliği ve bu kabul edilemez eylemler için idari sorumluluk tesis edilmesi’ konusundaki görüşünü paylaştığını yazdı.

Kovitidi, “Hamile bir kadını ikna, teklif, rüşvet, aldatma, başka taleplerde bulunma yoluyla hamileliğin yapay olarak sonlandırılmasına zorlamayı amaçlayan kasıtlı eylemlerin cezaya tabi tutulması gerektiği açık,” dedi.

Konunun sadece idari-yasal düzenleme ile sona erdirilemeyeceğini kaydeden senatör, “Mantıksal tutarlılık ve sistematiklik ilkesi temelinde, Ceza Kanunu’nun ‘gebeliğin yasa dışı yollarla yapay olarak sonlandırılması’ için mesuliyet öngören 123. maddesine, bir kadını kürtaj yapmaya teşvik etmenin veya zorlamanın cezalandırılmasını öngören 4. fıkranın eklenmesi yoluyla idari maddenin suç haline getirilmesi konusunun daha yakından incelenmesine haklı bir şekilde ihtiyaç var,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kovitidi, Rusya’da geniş ailelerin sosyal yaşamın normu haline gelmesi gerektiğini belirterek, “Bunun gerçekleşmesi için kadınların çocuk doğurmayı istemesi gerekir. Devlet dört, beş ya da daha fazla çocuk doğuran aileler için ek maddi destek önlemleri almayı düşünmeli,” yorumunu yaptı.

Vedomosti gazetesinin haberine göre, daha önce kürtaja teşvikin yasaklanmasını öngören federal yasa teklifi daha önce Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill tarafından Duma’ya iletilmişti. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin de sağlık komisyonuna öneriyi değerlendirmesi talimatını vermişti. Patriğe göre Rusya’da kürtaj sayısı ‘hala yüksek’.

Ağustos ayı başında Mordovya Özerk Cumhuriyeti Devlet Meclisi milletvekilleri ilk kez bölgede kürtaj propagandasını yasaklayan bir yasayı kabul etmişti. Yasayı hazırlayanlar, 2025 yılına kadar Rusya’da Devlet Aile Politikası Konseptinin gebeliğin sonlandırılmasını kadın sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerden biri olarak nitelendirdiğini ve yüksek kürtaj sayısını düşük doğum oranının nedenlerinden biri olarak kabul ettiğini belirtmişti. Daha sonra benzer bir yasa Tver oblastı milletvekilleri tarafından da kabul edilmişti.

Temmuz ayında Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, ülkenin yıl sonuna kadar kürtaj ilaçlarının dolaşımı üzerindeki kontrolü sıkılaştırmayı planladığını söylemişti. Ayrıca, ay başından bu yana, Kırım ve Kursk oblastı da dahil Rusya’nın çeşitli bölgelerindeki özel klinikler kürtaj prosedürlerini gerçekleştirmeyi reddettiklerini açıkladı.