Çin'in en üst düzey diplomatı, ABD ile üçlü bağlarını güçlendirdikleri için Japonya ve Güney Kore'ye üstü kapalı bir şekilde yüklendi ve ülkesinin iki komşusunu "köklerini" hatırlamaya ve Asya ve dünyanın yararı için birlikte çalışmaya çağırdı.

Çin devlet medyası tarafından paylaşılan bir videoda Wang Yi, Pazartesi günü üçlü bir forumda Japon ve Güney Koreli katılımcılara çoğu Batılının Çinli, Japon ve Güney Korelileri birbirinden ayıramadığını söyledi.

Wang, "Saçlarımızı ne kadar sarıya boyarsak boyayalım ya da burnumuzu ne kadar keskinleştirirsek değiştirelim, asla bir Avrupalı ya da Amerikalı olamayız, asla bir Batılı olamayız" dedi. "Köklerimizin nerede yattığını bilmeliyiz."

Wang'ın doğudaki liman kenti Qingdao'da düzenlenen Uluslararası Üçlü İşbirliği Forumu'nda yaptığı açıklamalar, Seul ve Tokyo'nun Çin'in atılganlığı ve nükleer silahlara sahip Kuzey Kore'nin tekrarlanan füze denemelerine ilişkin ortak kaygıları nedeniyle Washington ile daha fazla yakınlaştığı bir dönemde geldi.

ABD'yi üstü kapalı bir şekilde eleştiren Wang, "bölge dışındaki bazı büyük güçlerin" farklılıkları körüklemek ve üç ülke arasındaki çekişmeyi körüklemekle suçlanması gerektiğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Wang'ın şu sözlerine yer verildi: "Jeopolitik kazanımlar peşinde koşan bölge dışındaki bazı büyük güçler ideolojik farklılıklarımızı kasıtlı olarak abarttı, diğerlerini dışlamak amacıyla her türlü kliği örgütledi ve işbirliğinin yerine çatışmayı, birliğin yerine bölünmeyi koymaya çalıştı."

Wang'ın Batılılar hakkındaki sözleri Çin sosyal medyasında ABD ve müttefiklerinin artan baskısı karşısında kararlı bir tutum sergilediği için alkışlanırken, aralarında ABD'nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel'in de bulunduğu ABD'li yetkililerden eleştiri aldı.

Emanuel bir Twitter paylaşımında "Wang Yi'nin öne sürdüğü gibi bağlılıkları yaratan ten rengi ya da saç rengi değil, gerçek ittifakları kuran ortak değerler ve çıkarlardır" diye yazdı.

Wang ayrıca forumun açılış töreninde yaptığı konuşmada Tokyo ve Seul'e "kapsayıcı Asya değerlerini teşvik etme, stratejik özerkliği geliştirme, bölgesel birlik ve istikrarı koruma, Soğuk Savaş zihniyetine direnme ve zorbalık ve hegemonyadan kaçınma" çağrısında bulundu.

“Herkese eşitlik, ama Filistinliler hariç” “Herkese eşitlik, ama Filistinliler hariç”

"Bölgenin ve ülkelerimizin kaderi tamamen kendi ellerimizdedir" diye ekledi.

Wang, üçlü ilişkilerin yeniden başlamasını teşvik etmek amacıyla forumun üç komşu arasındaki işbirliğini "yeniden toparlamak ve yeniden başlatmak" için "net bir sinyal göndereceğini" söyledi.

Üçlü etkinlik, Çin, Japonya ve Güney Kore arasında barış ve ortak refahı teşvik etmenin bir yolu olarak Seul merkezli Üçlü İşbirliği Sekretaryası tarafından 2011 yılından bu yana her yıl düzenleniyor.