Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim dünya kamuoyunun da gündeminde. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çekya’nın başkenti Prag’da Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılmış, toplantı sonrasında ise Yunanistan hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

New York Times’da dün Steven Erlanger imzasıyla “Seçimler yaklaşırken Erdoğan Yunanistan’la gerilimi artırıyor” başlığıyla yayınlanan bir yazıda Türkiye-Yunanistan gerilimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Prag’daki toplantıda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile yaşadığı diyalogdan bahsedildi. Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Prag’daki yemekte Miçotakis’i azarladığını belirtirken başlıktan da anlaşılacağı üzere Erlanger, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçimler yaklaştığı için kasıtlı olarak yükseltildiğini iddia ediyor. Bu iddiayı da sözde adını vermek istemeyen Türkiyeli bir diplomata ve EDAM’ın yöneticisi Sinan Ülgen’e dayandırıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis arasında yemek esnasında yaşanan diyalogu “Geçen hafta Prag'da kapalı bir akşam yemeğinde Yunanistan Başbakanı Miçotakis, 44 Avrupalı ​​lidere hitap ederken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onun sözünü kesip bağırmaya başladı.” şeklinde ifade eden yazar, Avrupalı ​​bir diplomat ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı ​​yetkiliyi kaynak göstererek Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ni Yunanistan’ın ve Kıbrıs’ın (Rum Yönetimi) tarafını tutmakla suçladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yemek sonrasında gazetecilere verdiği demeçte kullandığı “Bir gece ansızın gelebiliriz!” ifadesine vurgu yapılan yazıda Türkiye’nin Yunanistan’ı işgal ile tehdit ettiği ve analistler savaş ihtimalini düşük görse de Erdoğan’ın komşuları için her geçen gün daha tehlikeli bir hale geldiği belirtildi.

Ayrıca yazıda Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı ve Rusya’ya yaklaştığı da ifade edildi.