İran Meclisi Enerji Komisyonu Sözcüsü Milletvekili Malik Şeriati, Natanz Nükleer Tesisi’ndeki elektrik dağıtım ağında meydana gelen kazanın sabotaj olabileceğini söyledi.

Şeriati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İran Batı’yı yaptırımları kaldırmaya zorlamaya çalışırken, Ulusal Nükleer Teknoloji Günü’nün ertesi günü meydana gelen bu kazanın sabotaj olabileceği konusunda şüphe var” ifadelerini kullandı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, bugün erken saatlerde İsfahan’da bulunan Natanz Nükleer Tesisi’ndeki elektrik dağıtım ağında bir kaza meydana geldiğini bildirdi.

Fars haber ajansına göre, Kemalvendi, “Şehid Mustafa Ahmedi Ruşen Nükleer Tesisi’ndeki (Natanz) elektrik dağıtım ağında bu sabah bir kaza meydana geldi. Kaza sonucunda herhangi yaralanma veya radyoaktif kirlenme yaşanmadı” dedi.

Kemalvendi, kazanın nedenine ilişkin incelemelerin devam ettiğini ve daha sonra açıklanacağını da belirtti.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN’ın muhabiri Amichai Stein ise, Natanz Nükleer Tesisi’nde yaşanan kazanın İsrail’in siber saldırısı sonucu yaşandığını iddia etti ancak bunu destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadı.

Netanyahu, birkaç gün önce Joe Biden başkanlığındaki ABD yönetimine İran ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın İsrail’i bağlamayacağını söyledi.

AFP’nin haberine göre dün söz konusu tesiste, önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 146 adetten oluşan IR6 santrifüj zinciri devreye sokuldu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, video konferans aracılığıyla bu törene katıldı.

Natanz’daki bir santrifüj montaj tesisi, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaşanan gizemli bir patlamayla ciddi şekilde hasar gördü. Yetkililer, ‘sabotajın’ terör kökenli olduğu sonucuna vardı, ancak soruşturma sonuçlarını henüz açıklamadı.

Haretz'in de bu haberi paylaşırken "kaza" ifadesini tırnak içinde kullanması dikkatlerden kaçmadı.