Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak bu ayın sonunda üst düzey bir heyet ile Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak. Burhan ziyareti sırasında Büyük Etiyopya Rönesans (Nahda) Barajı krizinin yanı sıra iki ülke arasındaki ilişkiler ve ortak iş birliğini ele alacak.

Dubai'den yayın yapan Asharq televizyon kanalı, Burhan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabet etmesinin beklendiğini bildirdi. Burhan’a ziyaretinde Maliye, Savunma, Tarım, Sağlık ve Yüksek Öğrenim bakanlarının eşlik edeceği de belirtildi.

Asharq’ın kaynaklarına göre Burhan ve Erdoğan arasındaki görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ortak iş birliğinin yanı sıra Sudan, Mısır ve Etiyopya arasındaki Nahda Barajı krizi ele alınacak.

Sudan resmi haber ajansı SUNA’nın haberine göre Başbakan Abdullah Hamduk’ın basın ofisinden Pazar günü yapılan açıklamada, Hamduk’un hükümet heyetinin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin düzenlemeleri hakkında bilgilendirildiği ve Ankara’da mutabakata varılacak konuların heyet üyeleri ile görüşüldüğü kaydedilirken ziyaretin tarihine ilişkin bir bilgi verilmedi. Ayrıca toplantıda Ankara’da görüşülmesi beklenen anlaşmaların gözden geçirildiği ve iki ülkenin kamu ve özel sektörleri arasında daha önce imzalanan 22 anlaşma başta olmak üzere çeşitli anlaşmaların ele alındığı aktarıldı.

Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo geçtiğimiz yıl 27 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret etti. Dagalo’ya Tarım, Enerji, Hayvancılık, Ulaştırma ve Toplumsal Kalkınma bakanlarından oluşan bir heyetin eşlik ettiği ziyaret sırasında iki taraf, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların güncelleştirilmesini konusunda fikir birliğine vardılar. Söz konusu anlaşmalara ilişkin herhangi bir detay ise verilmedi.


Şarkul Avsat