Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) tahminlerine göre, bu şoklar nedeniyle 75 milyon insan, 2020 ile 2023 arasında günde 2,15 ABD dolarından daha az bir gelirle yaşamak olarak tanımlanan aşırı yoksulluğa düşecek ve 90 milyon kişi de günde 3,65 dolar olan yoksulluk sınırının altına düşecek.

Türkiye'ye bir 'finansman desteği' de İslâm Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye bir 'finansman desteği' de İslâm Kalkınma Bankası'ndan

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, UNDP Başkanı Achim Steiner yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Son üç yılda güvenlik ağlarına yatırım yapabilen ülkeler, önemli sayıda insanın yoksulluğa düşmesini engelledi. Yüksek borçlu ülkelerde, yüksek borç seviyeleri, yetersiz sosyal harcamalar ve yoksulluk oranlarında endişe verici bir artış arasında bir ilişki var.”

Bu nedenle UNDP, borçlarını ödemekle vatandaşlarına yardım etmek arasında seçim yapmak zorunda kalan ekonomik olarak mücadele eden ülkelerde, borç geri ödemesini sosyal harcamaları finanse etmeye ve makroekonomik şokların etkilerine karşı koymaya yönlendirmek için borçların ödemesini durdurma çağrısı yaptı.

Çarşamba günü yayınlanan bir başka BM raporuna göre, yaklaşık 3,3 milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, parayı eğitim ve sağlıktan çok borç faiz ödemeye harcayan ülkelerde yaşıyor.

Gelişmekte olan ülkeler, daha düşük borç seviyelerine sahip olmalarına rağmen, kısmen daha yüksek oranlar nedeniyle daha fazla faiz ödüyor.

Rapora göre, 2022’de 165 milyon yoksul insanı bu durumdan kurtarmanın yıllık maliyeti 14 milyar dolarının üzerinde veya küresel GSYİH’nın yüzde 0,009’u ve toplam kamu dış borç servisinin yüzde 4’ünden biraz daha azına mal olacak.

Son şoklardan önce zaten yoksul olanların gelir kayıpları da dahil edilirse, hafifletme maliyeti yaklaşık 107 milyar dolara veya dünya GSYİH’sının yüzde 0,065’ine ve toplam dış kamu borç servisinin yaklaşık dörtte birine ulaşacak.

Steiner açıklamasında ayrıca, “Gelişmekte olan ülkelerin borçlarını yeniden yapılandırmamanın insani bir bedeli var. Şokları öngörmek ve absorbe etmek ve finansal mimariyi en savunmasız olanlar için çalışır hale getirmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.