Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dahil on binlerce Bosnalının öldürüldüğü soykırım günlerini ele alan Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic'in filmi "Quo Vadis, Aida? (Nereye Gidiyorsun Aida?) " 93. Oscar ödüllerinde "En İyi Uluslararası Film" kategorisinde yarışacak 5 adaydan biri olarak seçildi. Yarışma 25 Nisan'da düzenlenecek.

Kategorilerde yarışacak filmler ise şunlar;

Danimarka'dan "Another Round", Hong Kong'dan "Better Days", Romanya'dan "Collective" ve Tunus'tan "The Man Who Sold His Skin."

Filmin hikâyesi, 1995 yılında Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde Sırp askerleri tarafından kadınlar ve çocuklar dâhil binlerce Bosnalının öldürüldüğü soykırım günlerinde Birleşmiş Milletlere (BM) ait bir üste geçiyor. Başkent Saraybosna doğumlu Zbanic, filmlerinde genellikle Bosna Savaşı'nın o günlerin tanıkları üzerindeki izlerini, özellikle de kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisini güçlü bir sinematik dille anlatıyor.

Jasmila Žbanić’ten savaşa yeni bir perspektif getiren, sert ve dramatik bir yapım. 1995 Temmuz ayında, Srebrenitsa’da, Birleşmiş Miletler için tercümanlık yapan Aida, savaş atmosferinde eşinin ve çocuklarının hayatını kurtarmaya çalışır.

Zbanic, ilk filmi Grbavica (Esma'nın Sırrı) ile 2006'daki 56. Berlin Film Festivali'nde "En İyi Film Ödülü", "Barış Film Ödülü" ve "Ekümenik Jüri Ödülü" kazanmıştı.