Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçoktais, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın katılımı ile gerçekleştirilen zirve ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine karşı veto kararını kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı konuşuyor.

Türkiye'nin iki İskandinav ülkesinin Ankara'nın taleplerini dikkate alması sonrası üyeliğe yeşil ışık yakmasına Yunanistan'dan ilk yorum geldi.

Madrid'de bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis dün gerçekleşen kritik zirve ile ilgili açıklama yaptı.

CNN Yunanistan'da yer alan habere göre, Miçotakis, ittifakın iyiliği için mantığın galip geldiğini belirtti ve “Her türlü fırsatçı ve faydacı davranışın üstesinden gelindi.” dedi.

Rusya tehdidi karşısında askeri tarafsızlık politikasından vazgeçen Finlandiya ve İsveç dün NATO’ya üyelik için resmen başvurmuştu.

Bu iki ülkenin üyeliği konusunda çekinceleri olan Türkiye ise üyelik sürecini bloke etme kararı almıştı.

Dün varılan anlaşma sonrası Türkiye, bu kararını değiştirdi ve karşılığında birçok kazanım elde etti.

Erdoğan'dan Miçotakis sorusuna cevap

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis ile ikili görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya "İkili bir görüşmeyi benim Miçotakis ile yapmam mümkün değil. Bizim Yunanistan ile bu yıl olması gereken yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımız vardı, biz bunu kaldırdık. Artık Yunanistan ile böyle bir toplantı yapılması mümkün değil bitti o iş" cevabını vermişti.

Çipras'tan Miçotakis'e sert eleştiri

Öte yandan Yunanistan’da ana muhalefetteki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) partisi lideri Aleksis Çipras, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Türkiye politikasını ağır şekilde eleştirdi.

Çipras, haber sitesi Euroactiv’deki demecinde, “4.5 yıl başbakanlık yaptım. Türkiye ile (Cumhurbaşkanı) Erdoğan ile zor anlarımız oldu. Erdoğan hep aynı Erdoğan’dır. Son aylarda değişmedi. Başbakanlığım döneminde en zor anlarda bile iletişim kanalları açıktı. Bu kanalların bugün kapalı olmasından endişeliyim. Çünkü tesadüfi bir kaza, gerginliğin daha da tırmanmasına, hatta istenmez bir olaya yol açabilir” dedi.

Türkiye, istediğini aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşmenin ardından Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında "Üçlü Muhtıra" imzalanmıştı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından hazırlanan "Üçlü Muhtıra"ya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde imza atmıştı.