En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasını öngören torba kanun teklifinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi de (MTV) 2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere iki katına çıkarıldı.

MTV’nin iki katına çıkarılmasına gerekçe olarak ise 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı kayıpların telafisi gösterildi.

EK MTV TÜM ARAÇLARA UYGULANACAK

Türkiye'ye bir 'finansman desteği' de İslâm Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye bir 'finansman desteği' de İslâm Kalkınma Bankası'ndan

2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. Ek MTV, aracın sıfır ya da trafiğe kayıtlı olması farketmeksizin, tüm araçlara uygulanacak.

"DEPREM SONRASI EKONOMİK TEDBİR ZARURİ OLMUŞTUR"

6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından yapılan çalışmaları hatırlatarak, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin sonucunda ortaya çıkan maliyetlere de dikkat çeken AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Bu ekonomik maliyetlerin büyüklüğü düşünüldüğünde, ülkemiz bütçesinin ilave finansman ihtiyacına açıkça ihtiyaç duyulduğu ve bu ilave finansmanı karşılamak amacıyla bazı ekonomik tedbirlerin alınması gerektiği ortadadır. Hazırladığımız 17 maddelik yasa teklifimizle kurumlar vergisinde ve motorlu taşıtlar vergisinde yeni düzenlemeler yapıyoruz. Ve Vergi kanunlarımızda yer alan bazı istisnaların kaldırılması yönünde değişiklikler öneriyoruz. Ayrıca, vergi kanunlarında yer alan bazı maktu vergi tutarlarının, gayrisafi yurt içi hasıla içindeki paylarının azaldığını dikkate alarak, maktu tutarların güncellenmesine imkan verecek şekilde geçici düzenlemeleri öngörüyoruz. Bunlara ilave olarak, deprem afetleri nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması ve hazine nakit rezervinin güçlü seviyeye tutulması amacıyla, 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu kapsamında belirlenen net borç kullanımın tutarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de hayata geçirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

KURUMLAR VERGİSİNDE 5 PUAN ARTIŞ

2023 yılı için belirlenen genel Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e yükseltildi. Bu oran bankalar, finansal kiralama, faktöring, elektronik ödeme şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri için yüzde 30 olacak.