Çin'de sanayi üretimi ve perakende sektöründe büyüme Ağustos ayında bir yılın en düşük seviyesine gerileyerek, artan COVID-19 vaka sayısı ve tedarik zincirinde yaşanan sorunların ülkenin ekonomik toparlanması üzerinde tehdit oluşturduğunu gösterdi.

Çin'de Sanayi Üretimi İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan verilerine göre Temmuz ayındaki yüzde 6.4'lük artışa kıyasla ağustos ayında yüzde 5.3 ile 2020 yılı Temmuz ayından bu yana görülen en yavaş büyümeyi kaydetti. Uzmanlar sanayi üretiminde yüzde 5.8 büyüme bekliyorlardı.

Tüketici harcamaları da COVID -19 vakalarının çoğalması sebebiyle hızlı bir şekilde yavaşladı. Perakende satışlar Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 2.5 ile bir yılın en düşük büyümesini kaydetti ve yüzde 7 olan büyüme tahminlerinin çok daha altında kaldı.

Çin'in araç satışları, kısmen küresel otomobil çipi kıtlığı nedeniyle Temmuz ayında art arda üçüncü ay düştü.

Çin'in Jiangsu, Fujian ve Yunnan eyaletlerindeki bazı çelik üreticilerine, ülkenin endüstriyel kirliliği azaltmayı amaçlaması nedeniyle hükümet tarafından üretimi kısmaları söylendi.

Çin ekonomisi, geçen yılki koronavirüs kaynaklı çöküşten oldukça güçlü bir canlanma sağladı, ancak son birkaç ayda ivme yavaşladı ve politika yapıcıların mücadele eden bir ekonomiye yardımcı olmak için daha fazla destek vermesi gerekebileceği beklentilerini artırdı.

Birkaç kentte COVID-19 Delta varyantı nedeniyle uygulanan sosyal kısıtlamalar yemek, ulaşım, konaklama ve eğlence sektörlerini vurdu.

Çin'in hizmet faaliyeti, Ağustos ayında bir özel sektör anketine göre, COVID-19'u engellemeye yönelik kısıtlamaların ülkenin bazı bölgelerindeki alışveriş merkezlerini ve birçok işletmeyi bir kez daha kapattığını gösterdi.