İktidardaki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 20. Kongresi bugün Pekin'deki Büyük Halk Salonunda başladı. Kongrede Çin’in beş yıllık yol haritası onaylanacak. Bu yol haritası Çin’in küresel liderlik vizyonuyla hareket edeceğini ilan eden bir dizi kararı ihtiva ediyor.

Bir hafta sürecek 22 Ekim'de sona erecek olan Kongre’ye katılmak için Çin genelinden toplam 2 bin 296 delege Pekin'e geldi.

Delegeler, önümüzdeki beş yıllık milli politikayı onaylayarak, ülkenin gelişiminin gelecekteki rotasını belirleyecek ve ÇKP'nin en üst liderliğini atayacak. Şi Cinping’in ÇKP'nin Genel Sekreteri ve Merkezi Askeri Komisyon (CMC) başkanı olarak üçüncü beş yıllık dönem için aday gösterilmesi bekleniyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, Kongre'nin açılışında yaptığı konuşmada üzerinde durduğu hususlar, Çin’in küresel liderlik için attığı adımların ipuçlarını veriyor.

“Gerekirse güç kullanırız!”

Konuşmasında Tayvan meselesine genişçe yer ayıran Şi, Çin'in Tayvan ile barışçıl bir şekilde yeniden birleşme yolları arayacağını, fakat barışçıl bir şekilde birleşmenin gerçekleşmemesi durumunda güç kullanımından da kaçınmayacaklarını belirtti.

Şi, "bağımsızlık" vurgusu yaparken "Tayvan'ın bağımsızlığını talep eden ayrılıkçı güçlerin ciddi provokasyonları ve dış güçlerin müdahalesi karşısında, ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruma noktasında kararlılığımızı gösterdik. Ayrılıkçılığa karşı mücadele verdik.” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Çin'in askeri alanda gerçekleştirdiği reformunun sürdüreceğini belirtirken, Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2027’ye kadar Pekin'in dünya çapında bir silahlı kuvvete sahip olma hedefine ulaşacağını ve bunun bir komünist devlet için gereklilik olduğunu söyledi.

"Barışçıl bir şekilde yeniden birleşmek konusunda ısrarcıyız, ancak dış güçlere ve az sayıdaki ayrılıkçıya karşı güç kullanmamakta ısrar edeceğimiz sözünü vermiyoruz” ifadelerini kullanan Şi, Pekin'in faaliyetlerinin Tayvanlı vatandaşlara yönelik olmayacağını söyledi.

Değişen ekonomi politikası

Konuşmasında Çin’in kalkınma programındaki değişime de atıfta bulunan Şi Cinping, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP), imalat sanayii, uzay bilimleri, ulaşım ve ağ teknolojilerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere ülkeyi önde gelen bir dünya sanayi gücüne dönüştürme sürecini hızlandırmanın gerekli olduğunu düşündüğünü "Modern bir üretim sistemi kurmak, yeni bir sanayileşme türünü teşvik etmek, Çin'in imalat sanayii, uzay bilimleri, ulaşım ve ağ teknolojilerinin gelişme düzeyi açısından önde gelen bir dünya sanayi gücüne dönüşme sürecini hızlandırmak gerekiyor. Ürün kalitesini artırmanın yanı sıra Çin'in dijitalleşmesini hızlandırmak gerekiyor." ifadeleriyle dile getirdi.

Pekin'in gıda ve enerji güvenliğini de güçlendireceğini söyleyen Çinli lider, "Önemli alanlarda güvenlik kapasitesinin güçlendirilmesi, gıda güvenliğinin yanı sıra üretim ve tedarik zincirleri alanındaki güvenliğin sağlanması gerekiyor." dedi.

“Çok taraflılığı savunuyoruz”

Son 10 yılda Çin'in güvenliğini kapsamlı bir şekilde güçlendirmeyi, ÇKP'nin orduyu güçlendirme fikrini hayata geçirmeyi ve ulusal savunma reformunu derinleştirmeyi başardığını söyleyen Çin devlet başkanı, yoksullukla mücadeleyi kazanan ve başarılı bir şekilde orta sınıfa dayalı müreffeh bir toplum oluşturan Çin'de sosyalizmin yeni bir tarihî döneme girdiğini vurguladı.

Şi, Çin'in uluslararası ilişkilerde tarafsızlığı ve adaleti kararlılıkla savunduğunu, gerçek çok taraflılığı savunduğunu ve uyguladığını, hegemonyacılığa ve kaba kuvvet politikalarına karşı olduğunu söyledi.