Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Pekin Kış Olimpiyatları'nın açılışı sebebiyle Çin'i ziyaret etti. Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Çinping, koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Taraflar görüşme sonunda, "Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Yeni Bir Çağa Giren Uluslararası İlişkiler ve Küresel Sürdürülebilir Kalkınma'ya Yönelik Ortak Bildirisi" başlıklı bir bildiri imzaladı.

Kremlin Sarayı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan ortak bildiride; taraflar oluşturdukları güçlü ilişkinin, soğuk savaş dönemine kıyasla daha köklü ve kapsamlı olduğunu vurguladı. Rusya, Çin'in toprak bütünlüğüne yönelik desteğini yineleyerek Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Taraflar aynı zamanda NATO'nun genişlemesini durdurması çağrısında bulunurken, ittifakın soğuk savaş dönemine ait ideolojik yaklaşımları bırakmasına yönelik çağrı yaptı.

Çin tarafı, Rusya Federasyonu'nun Avrupa'da uzun vadeli yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri oluşturmak için öne sürdüğü teklifleri desteklediğini belirtti. İki ülke arasında aynı zamanda Gazprom'un Çin'e yönelik doğal gaz ihracatını yıllık 38 milyardan 48 milyar metre küpe artırmaya yönelik bir plana dair anlaşma da imzalandı.