Başbakana yönelik protestolar, geçen yıl görevden alınması için uğraşan üniversite öğrencilerinin diğer siyasi gruplardan ve kötüleşen koronavirüs koşulları nedeniyle öfkeli kişilerden gelen daha geniş bir destekle geri dönmesiyle haziran sonundan bu yana hız kazandı.

Politikacıların parlamentoda Prayut ve 5 bakana krizi ele alış şekilleri nedeniyle meydan okuduğu bir kınama tartışmasının son gününde parlamentoda konuşan başbakan ne istifa edeceğini ne de erken seçime gideceğini söyledi.

Cuma günü parlamentoya seslenen başbakan, "Tayland Kovid-19'la başa çıkmada en iyisi olmasa da en kötüsü de değil" ifadelerini kullandı.

Prayut

"Tüm ilgililer olarak elimizden gelenin en iyisini yaptık” diye ekledi.

Parlamentonun hükümetin salgını ele alış biçimine ilişkin güven oylaması yapacağı bugün için büyük bir miting planlanıyor.

Oylamanın iktidar koalisyonunun meclisteki net çoğunluğu nedeniyle başbakanın lehine sonuçlanması bekleniyor.

Eski ordu komutanı ve 2014'teki darbenin lideri olan Prayut ve bakanları, muhalefetin yolsuzluk ve kötü ekonomi yönetimi suçlamalarını ve koronavirüs müdahalesinin baştan savma olduğu yönündeki iddialarını reddediyor.

Tayland'daki 1,24 milyon vakanın ve 12 bin 374 ölümün ezici çoğunluğu bir yıllık başarılı bir tecrit döneminin ardından nisan ayını takiben gerçekleşti.

Ülke o günden bu yana Alfa ve Delta varyantlarından darbe aldı ve yeterince aşı edinme konusunda zorlandı.

Aktivistler Prayut görevden ayrılana kadar büyük toplantılara yönelik koronavirüs yasağına karşı koyacaklarına ve her gün sokak protestoları düzenleyeceklerine söz verdi.