İsveç merkezli dünyanın en büyük çevrimiçi müzik dinleme platformu Spotify, Apple Music'i  haksız rekabet ettiği gerekçesiyle AB kurumlarına şikayet etmişti.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada ABD'li firmanın Apple Store kurallarıyla müzik satış ve kiralama alanında rekabete aykırı davrandığını belirterek söz konusu şirkete "itiraz beyanı" gönderildiğini duyurdu.

Müzik uygulamalarının Apple kullanıcılarına ulaşmak için App Store'a gitmek ve Apple'ın onlara "dayattığı kuralları" kabul etmek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Vestager, "Bu, rakipler için App Store'daki her işlemden yüksek komisyon ücretleri talep ederek ve onların müşterilerini alternatif abonelik seçenekleri hakkında bilgilendirmelerini yasaklayarak yapılır." ifadelerini kullandı.

Vestager, Apple'ın sadece uygulamaları kontrol etmekle kalmadığını, aynı zamanda sahip olduğu Apple Music ile diğer benzer uygulamalarla rekabet ettiğini de anımsattı.

Günümüzde mobil cihazların ve uygulamaların hayatın bir parçası olduğunu ifade eden AB Komisyoneri, Apple cihazlara uygulamaların App Store'dan yüklenebildiğini, Google Play'in Apple cihaz sahipleri için etkili bir alternatif olmadığını da sözlerine ekledi.

Gelişme sonrası açıklama yapan Spotify Başkanı Horacio Gutierrez, AB'nin önemli bir adım attığını ve bu kararın Apple'ın rekabet kurallarına aykırı eylemlerine karşı önemli bir adım olduğunu söyledi.

Euronews