Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu´nda düzenlenen basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Schulz, Rus hükümetinin uluslararası hukukun temel kurallarını eşi görülmemiş bir şekilde çiğnediğini belirterek Putin’in dünyanın gözleri önünde Ukrayna’ya askeri saldırı düzenlediğini söyledi.

Rus hükümetinin bu saldırıyı "barışı koruma" misyonu olarak tanımlamasının Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni saptırmaya yönelik olduğunu ifade eden Schulz, Belarus'un bu saldırıya katılmasının utanç verici olduğunu belirtti.

Rusya’nın bu saldırıyı tek başına başlattığını kaydeden Schulz, “Ne Ukrayna ne NATO ne de başka biri bu şekilde kan dökülmesini haklı çıkaracak hiçbir adım atmamıştır. Putin tarihi gerçekleri çarpıtarak Ukrayna'nın var olma hakkını açıkça sorguluyor. “ diye konuştu.

Rusya’nın, NATO tehdidi söylemi ile ilgili Schulz, “NATO'nun Rusya'nın etrafını sardığı ve bu adımı atmaya zorladığı iddiası kaba bir yalandır ve Putin'in iddia ettiği gibi Doğu Ukrayna'da soykırım yok.” ifadelerini kullandı.

Schulz, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizi diplomatik yollarla ve barışçıl bir şekilde çözmek için bütün yolları denediklerini vurguladı.

"Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi güçlendireceğiz"

Son aylarda çözüme yönelik görüşme tekliflerinin Rus hükümeti tarafından yanıtsız bırakıldığına dikkati çeken Schulz, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde, NATO bünyesinde, G7 çerçevesinde ve tabii ki Ukrayna ile yakın koordinasyon içinde olacağız. Rusya'ya karşı en sert yaptırımlardan oluşan kapsamlı bir paketi yola koyacağız. Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi güçlendireceğiz. Bugün söz konusu olan sadece Avrupa değildir. Dünyadaki hiçbir ülke, başkalarının kendilerinden daha güçlü olan komşusu istediği için egemenliğinin ele geçirilmesini kabul edemez."

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesini ve AGİT'in temel ilkelerini korumaya bağlı olduğunu söyleyen Schulz, Almanya ile beraber Rus saldırganlığına karşı çıktığı için Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade etti.

Schulz, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Almanya Rusya’nın Kırım’ı uluslararası hukuka aykırı bir şekilde ilhak etmesine karşı da ortak bir tutum içinde bulundu her zaman. Aynı şekilde bugün de Türkiye ve Almanya Rusya'nın Ukrayna'ya karşı uluslararası hukuka aykırı bir şekilde saldırmasını birlikte kınıyor."

Rusya'ya yönelik yaptırımların Türkiye ve Almanya'ya yansımaları olacağını dile getiren Schulz, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar, yükselen fiyatlar ve düşen borsalar Almanya'ya ve Türkiye'ye de yansıyacaktır. Simdi bu konuya kararlılıkla sahip çıkmazsak ve kararlılıkla ortak bir tutum sergilemezsek daha da yüksek bedeller ödeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.