ABD, muhalif lider Aleksey Navalni’nin zehirlenmesi ve tutuklanması nedeniyle Rusya’ya yaptırım kararı aldı. Beyaz Saray, aralarında Rusya Federal Güvenlik Servisinin Başkanı ve Savunma Bakan Yardımcılarının da olduğu yedi yetkiliye yaptırım kararı alındığını duyurdu. Yaptırımlar kapsamında bu yedi kişinin ABD’deki tüm mal varlıkları dondurulacak ve ABD’lilerin bu kişilerle iş yapması yasaklanacak. Hazine Bakanlığı’nın ayrıca, Rusya’nın biyolojik ve kimyasal silah üretimi ile ilişkili on dört kuruluşa da yaptırım uygulayacağı açıklandı. ABD’li yetkililer Navalni’nin serbest bırakılması için Rusya’ya daha önce yapılan çağrıyı da yineledi. AB de Navalni’nin tutuklanması nedeniyle dört Rus yetkiliye yaptırım uygulamaya başladı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov


Rusya’dan Tepki
Rusya’dan ise kararlara tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin ülkesine karşı tek taraflı ve “gayrimeşru” yaptırım uyguladığını söyledi. Karşılık vereceklerini kaydeden Lavrov, “Amerikalı meslektaşlarımız ve onları örnek alan Avrupa Birliği, her zaman sebepsiz yaptırım uyguluyor.” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da uygulanan yaptırım kararlarına sert tepki göstererek, “Muhataplarımızı ateşle oynamamaya davet ediyoruz.” dedi. 
Rusya’nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020’de uçağa binen Navalni’nin uçuş esnasında zehirlendiği ortaya çıkmıştı. Tedavi görmek için Almanya’ya götürülen Navalni Moskova’ya dönerken 17 Ocak’ta havalimanında tutuklanmıştı.